• Koen van Weel

Aanvragen bloedtest kan maand langer

SLIEDRECHT (Oud)-inwoners van Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht krijgen tot en met woensdag 22 december de tijd om een aanvraag in te leveren om hun bloed te laten testen op PFOA. Dat verzoek doet staatsecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu en Waterstaat) aan de drie gemeenten. 

Eerst konden mensen een aanvraag doen tot en met aanstaande woensdag. Vanwege de grote vraag naar de testen, vraagt Van Veldhoven die termijn een maand te verlengen. 

De vergoedingsregeling is het gevolg van een motie van de Tweede Kamer. Doel is om mogelijke ongerustheid bij (oud-)inwoners weg te nemen. Het gaat om inwoners die in de periode tussen 1970 en 2012 minimaal een jaar in de directe omgeving van DuPont/Chemours (het zogeheten contourengebied van het RIVM) hebben gewoond. 

Het gaat in Sliedrecht (grofweg) om Baanhoek, de buurten Baanhoek-West en Werenbuurt en het gebied Benedenveer. In dit gebied is eerder al huis-aan-huis een brief bezorgd. Er zijn wel een paar voorwaarden verbonden voor het aanvragen van de test. Die zijn hier te lezen.

Binnen vijf werkdagen krijgt de aanvrager een brief met het besluit van de gemeente. Als de vergoeding wordt toegekend, krijgt de aanvrager een formulier waarmee hij of zij naar het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en Sliedrecht of naar het Kruisgebouw in Papendrecht kan gaan. Uiterlijk 31 januari 2018 moet de bloedtest afgenomen zijn. Het laboratorium stuurt de uitslag van de test naar de deelnemer op. De gemeenten en het ministerie krijgen de uitslag van de test niet.