• Sociale Moestuin

Abderrahim Bouna professionaliseert Sociale Moestuin

SLIEDRECHT Het bestuur van de Moestuin vond begin dit jaar dat het tijd werd voor een verdere professionalisering. Eind mei 2018 startte Bouna als vakkracht en nieuwe coördinator van de Sociale Moestuin.

[Wie is deze veelzijdige coördinator?

,,Abderrahim Bouna, in 1981 geboren in Rotterdam en dus een geboren en getogen Rotterdammert. Ik heb Sociale & Juridische Dienstverlening gestudeerd aan Hogeschool InHolland en gek genoeg altijd een baan gehad in de verkoop. Van broodjes bij de Albert Heijn tot aan Spijkerbroeken bij The Sting. Van Spaarrekeningen bij de ING tot aan potjes honing van mijn eigen bijen. En dat laatste doe ik na 8 jaar nog steeds. Ik ben namelijk imker van beroep geworden en sinds 3 jaar steeds meer bezig gaan houden met een eerlijke en transparante voedselketen. Van grond tot mond en van producent tot consument. Waar komt dat eten nou vandaan dat op ons bord ligt, welke afstand heeft het afgelegd en wat komt er allemaal bij kijken om het mogelijk te maken? Deze vragen zijn op dit moment de rode draad in mijn leven. Door mijn werk als imker kom ik veel in het buitengebied en op het platteland. Ik zit regelmatig met boeren aan tafel en sta al meer dan 8 jaar zij aan zij met voedselproducenten op de markt. Van sambalmaker tot fruitteler en van kaasmaker tot aan de ambachtelijke bakker. Daar ontstaan altijd interessante gesprekken uit want een kijkje in elkaars keuken is altijd leuk en leerzaam. En zodoende stapelt mijn kennis over ons voedsel alleen maar op. Niet alleen uit boeken en documentaires maar echt uit de 1e hand. Ik draai wel eens mee in een bakkerij, sta regelmatig bij een melkveehouder in de melkput, ik volg workshops en lezingen en ben mij enorm gaan verdiepen in de vleesindustrie."

[Is het leuk om in Sliedrecht op de Sociale moestuin te werken?

,,Toen ik in maart gevraagd werd om te solliciteren op de functie van coördinator had ik al meteen het gevoel dat het bij mij zou passen en dat het een grote maar leuke uitdaging kon worden. Dat heb ik eerlijk gezegd zwaar onderschat. Het is veel leuker dan ik had kunnen bedenken en dat gevoel is zelfs groeiende. Op de moestuin loopt een hele gemengde club met fijne en prettige mensen van allerlei origine. Uit alle windstreken vanuit verschillende lagen van Sliedrecht. Het is heel inspirerend en bevredigend om met zo'n diverse groep te werken. Dat maakt het werk elke dag anders en dat is precies waarbij ik mij als een vis in het water voel."

[Wat is jouw voornaamste taak?

,,Mijn voornaamste taak is het aansturen van alles wat er gebeurt op en rondom de moestuin. Ik leef al lang niet meer in de illusie dat mensen aan te sturen zijn. Auto's wel, maar daar kan je geen kroppen sla mee oogsten. Dus ik probeer voor iedereen de kaders te schetsen waarin iedereen vrij kan werken vanuit eigen beweging. Met de tuin als podium en verbindende factor en de groenten en klanten als hulpmiddel om onze doelen te behalen. Eén van de voornaamste doelen van de Sociale Moestuin is het sociaal activeren van mensen uit Sliedrecht. Zodra iemand bij ons op de moestuin komt is die activering al in gang gezet en is het aan mij om dat in goede banen te leiden. Om met de mensen en middelen die voorhanden zijn mooie en eerlijke groenten te kweken enerzijds en in te spelen op nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen anderzijds. En dat doe ik nu met heel veel plezier dankzij een hele leuke groep vrijwilligers die stiekem toch wel een beetje op een familie lijken, de Tuinfamilie."

[Welke potentie zie je voor de moestuin?

,,De moestuin heeft ontzettend veel onbenutte potentie. De Sociale Moestuin is uit haar kinderschoenen gegroeid om het zo maar te zeggen en klaar voor een nieuwe fase als volwassen organisatie. Dat betekent dat we veel grote stappen moeten zetten maar wel elke keer stapje voor stapje. We zijn daarom keihard bezig alles wat er op de tuin speelt in kaart te brengen, stroomlijnen en verbeteren. Het gaat daarbij niet om maximaal rendement van oogst en grond, maar om het beste uit de mensen naar voren te halen. Een plek waar iedereen tot rust kan komen en op kan bloeien. En dat geldt voor zowel vrijwilligers als voor bezoekers. We hebben een hele leuke fijne plek waar je heerlijk kunt vertoeven en je elke keer weer verrast wordt door de diversiteit en de aanwezige elementen."

[Hebben jullie nog mensen nodig voor de moestuin en welke mensen zoeken jullie?

,,Wij hebben altijd wel wat te doen en kunnen altijd wel handjes gebruiken. Vooral in de winter. En daar krijg je het ook gewoon warm van. Je zult versteld staan hoe leuk het is om juist in de winter op de tuin te werken. Wij zijn volop aan het opruimen, opknappen en herinrichten. Brainstormen en overleggen over de tuin en de toekomstplannen. Kom een keertje langs en drink met ons een kopje koffie of thee. Wij zijn elke werkdag open tussen 9.00 en 12.00 uur en om 10.00 uur drinken we meestal samen een kopje koffie. Steeds vaker met wat lekkers erbij, maar gelukkig zijn onze groenten gezond dus af en toe snoepen mag."