• BDUmedia

Arriva raakt bus- en treinvervoer kwijt aan Qbuzz

GORINCHEM Arriva stopt met het verzorgen van het busvervoer in de Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Ook de Merwedelingelaan tussen Gorinchem en Geldermalsen zal met ingang van eind 2018 niet langer in handen zijn van Arriva. De treinverbinding en het busvervoer is door middel van een openbare aanbesteding van de provincie Zuid-Holland gegund aan Qbuzz. Naast Qbuzz dongen ook EBS en de huidige vervoerder Arriva mee.

Voordat de aanbesteding werd uitgeschreven is door de provincie nauw samengewerkt met gemeenten en partners in de regio. Dit resulteerde in een breed gedragen uitvraag met als doel een toekomstvast netwerk van openbaar vervoer dat aansluit bij de vraag in de regio. Floor Vermeulen, gedeputeerde verkeer en vervoer: ,,Qbuzz heeft hier bijzonder goed invulling aan gegeven. Met de plannen van Qbuzz wordt in de hele regio een flink aantal verbeteringen doorgevoerd. Een kroon op onze regionale samenwerking!"

De keuze is onder andere op Qbuzz gevallen omdat deze maatschappij betere en snellere busverbindingen tussen de Drechtsteden en Rotterdam belooft. Daarnaast garandeert Qbuzz dat het landelijk gebied in de Alblasserwaard uitstekend bereikbaar blijft doordat stad- en streekvervoer beter op elkaar en op de Merwedelingelijn aansluit. Daarnaast gaat Qbuzz investeren in diensten zoals deelfietsen en deelauto's.

Qbuzz sgaat eind 2018 grotendeels met splinternieuwe bussen rijden. In Gorinchem en in Drechtsteden wordt in de stad het bestaande aantal elektrische bussen flink uitgebreid, wat bijdraagt aan een verdere verbetering van de leefbaarheid. Ook belooft Qbuzz de reizigers meer beenruimte, snelle wifi en usb-aansluitingen.

De concessie is voor een periode van 8 jaar uitgeschreven, met 2 keer een optie tot verlenging. De provincie stelt voor de concessie jaarlijks een exploitatiebudget beschikbaar van ruim 23 miljoen euro. Voordat de gunning definitief wordt, geldt een wettelijke bezwaartermijn van 6 weken. Daarna presenteert de nieuwe vervoerder de plannen aan de regio.