• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Augusteijn verkent coalitie

SLIEDRECHT Als het aan de lijsttrekkers ligt, wordt Roel Augusteijn de informateur in Sliedrecht. Hij moet kansrijke opties voor een nieuwe coalitie in beeld brengen.

De nieuwe gemeenteraad, die donderdagavond wordt geïnstalleerd, moet er nog wel eerst akkoord mee gaan. Die stemming vindt ook donderdagavond plaats.

Augusteijn is op dit moment waarnemend burgemeester van de gemeente Heusden. In het verleden was hij twee keer in diezelfde functie actief voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Hij gaat met alle zeven partijen het gesprek aan en stelt een concept coalitieakkoord op. Het streven is dat de informateur zijn bevindingen binnen twee weken rapporteert aan de lijsttrekkers en verder toelicht tijdens de raadsvergadering van dinsdag 10 april.

'Oude rotten' Rien Visser (SGP-CU) en Timo Pauw (PRO Sliedrecht) verlaten de raad, maar ook voorkeurstemmen zorgen voor nieuwe gezichten. Len van Rekom (VVD) ziet af van zijn zetel in de raad en maakt plaats voor Sjors van Wijngaarden.

Zo werd Rens den Besten donderdagmiddag geïnstalleerd als CDA-raadslid. Den Besten, nummer 4 op de lijst, kreeg meer stemmen dan nummer 3 Vincent Prins. Frank van Dunsbergen (nummer 2) komt als nieuweling voor het CDA in de raad. Bij de PvdA 'won' Gökhan Torun (3) het van Ben van der Plas (2). Hij neemt de plek in van raadslid Jennifer Lanser. Van haar en de andere vertrekkende leden van de raad werd woensdagavond al afscheid genomen. VVD' er Len van Rekom kreeg meer stemmen dan Sjors van Wijngaarden, maar de VVD meldde woensdag dat Van Rekom afziet van een plek in de raad. ,,Sjors verdient zijn plek in de raad", aldus Van Rekom. Wel blijft hij kandidaat-wethouder voor het nieuwe college.

Bij nieuwkomers D66 en Slydregt.NU nemen lijsttrekkers René de Munck (D66) en Mark Jongeneel plaats. Bij PRO Sliedrecht worden de nummers 1 tot en met 5 op de kieslijst geïnstalleerd, met als Mark Verheul en Maria Stam-Smeets als nieuwkomers. De kans is aanwezig dat Hanny Visser weer doorschuift naar het college. Bij de SGP-ChristenUnie geldt dat voor Hans Tanis. Arnoud Spruijt is nieuw.