• Arie Bouw (links) en Ridge Ronge op de werkplek van de laatstgenoemde.

    Romy den Otter

'Autisme: beperking of talent?'

SLIEDRECHT Er moet meer gefocust worden op de kwaliteiten van mensen met autisme. Want waarom zou autisme als beperking gezien moeten worden? Afgelopen vrijdag 31 maart ging de Autismeweek 2018 van start. In deze week wordt extra aandacht gevraagd voor mensen met autisme. IVA (In Voor Autisme) Sliedrecht zocht om deze reden contact met de media, omdat er nog altijd veel onbegrip en onwetendheid bestaat rondom autisme.

door Romy den Otter

IVA is een organisatie die zich richt op het verhogen van het percentage werkende mensen met autisme. Zij begeleiden mensen met autisme bij het wonen, het vinden van een baan en het omgaan met problemen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen. Sandra Wilders is woonbegeleidster en jobcoach bij IVA Sliedrecht. Zij vertelt: ,,Iedereen met de diagnose 'autisme' is welkom bij ons. Wel moet iemand gemotiveerd zijn om betaald werk te vinden. Vaak lopen mensen met autisme op school al vast. Hierdoor beginnen zij met een achterstand op de arbeidsmarkt, wat het vinden van een passende werkplek voor hen lastig maakt. We zien vaak dat zij veel tegenslagen hebben ondervonden bij het solliciteren naar een baan."

Voor Ridge Ronge, die zelfstandig woont met begeleiding van IVA, was dit ook het geval. Dat hij autisme heeft, is bij Ridge pas laat geconstateerd. ,,Het was een hobbelig pad", vertelt hij. ,,De buitenwereld heeft vaak een standaard beeld van mensen met autisme. Het vooroordeel is dat ze weinig behoefte hebben aan contact, dat ze zich snel terugtrekken en dat het moeilijk is om met hen te communiceren. Maar elke autist is anders. Ik ben bijvoorbeeld best sociaal en ik kan goed met mijn collega's overweg." Dit bevestigt Arie Bouw, Manager Software Ontwikkeling bij De Heer Software Sliedrecht. ,,Ridge is heel gemakkelijk in de omgang met zijn team. Daarbij is hij ontzettend goed in zijn werk en zijn we blij met de bijdrage die hij levert."

Veel mensen met de diagnose autisme hebben het talent om tot in detail alles over een bepaald onderwerp af te weten. ,,Dit is voor ons als ICT-bedrijf juist positief", meent Arie Bouw. ,,Mensen met autisme zijn in veel gevallen goed met structuur, gefocust en analytisch sterk. Deze eigenschappen maken iemand zeer geschikt als ontwikkelaar en tester van software." Ridge lacht: ,,Neem dus meer autisten aan." Ridge haalt veel energie uit zijn werk. Dit merkt Sandra Wilders ook aan hem. ,,Voor iedereen, maar vooral voor mensen met autisme is het lastig om structuur aan te brengen in de leegte van een dag. Als je aan het werk gaat, volgt een zinvolle invulling van de dag vanzelf."

Autisme wordt ook wel gezien als een informatieverwerkingsstoornis. Mensen met deze diagnose hebben meer tijd nodig om gebeurtenissen of veranderingen te verwerken dan een persoon zonder autisme. Als er heel veel prikkels in de omgeving zijn, is het moeilijk om alles op een rijtje te krijgen. Ook het tonen van empathie en communiceren met anderen levert voor mensen met autisme weleens moeilijkheden op. Dit merkt Ridge bijvoorbeeld als hij zich op zijn werk moet afmelden. ,,Dat vindt hij moeilijk", vertelt Sandra Wilders. ,,Als Ridge zich niet prettig voelt, trekt hij zich het liefste terug. Hij vindt het lastig om dit dan naar zijn werkgever te communiceren."

Opkomen voor jezelf en je grenzen aangeven is als je autisme hebt niet makkelijk, maar Ridge heeft hierin al veel vooruitgang geboekt. ,,Het is ook fijn dat mijn werkgever en collega's bij De Heer Software flexibel zijn en dat het duidelijk is hoe de taken verdeeld zijn binnen het team. Zet maar in de krant dat De Heer Software vijf van de vijf sterren verdient!" Sandra Wilders vult aan: ,,Het is fijn dat dit bedrijf mensen als Ridge een kans biedt. Het zou mooi zijn als er minder bevooroordeeld naar mensen met autisme gekeken zou worden. Iedereen heeft tenslotte goede en minder goede eigenschappen en we zijn allemaal uniek."