Baggerfestival: feest van alle Sliedrechters

SLIEDRECHT Wethouder Hans Tanis kan gezien worden als de man die de kar van het Baggerfestival weer op de rit heeft gekregen. Hij ziet met grote tevredenheid dat die kar nu door anderen voortvarend getrokken wordt. Tanis en zijn collega's op het gemeentekantoor nemen waar nodig alleen nog eventuele hobbels weg. ,,En zo was het bedoeld. De gemeente blijft op afstand; faciliteert alleen. De Sliedrechters maken zelf dit feest tot een succes."

Dat de gemeente het zich kan permitteren afstand te nemen van de organisatie komt volgens Tanis door de ,,enorme drive" die in het dorp is ontstaan. ,,Het mooie is dat je dat enthousiasme in de hele breedte van de samenleving ziet. Daarom verwacht ik ook dat het Baggerfestival voor verbroedering in ons rijk geschakeerde dorp zorgt. Ik zie dat nu al gebeuren."

Daarom ook doet het Tanis deugt dat het programma voor elk wat wils biedt. ,,Ik zie dat bijvoorbeeld terug op de verenigingsmarkt op het Merwedeplein, wat ik een mooi onderdeel van het festival vindt. Allerlei Sliedrechtse verenigingen, stichtingen en organisaties presenteren zich daar, ook de kerken. Dat schept een breed draagvlak."

'Trots'

Tanis ziet het Baggerfestival ook als een mooie promotie van zijn dorp. ,,Dat is sowieso een opdracht die dit college heel hoog op de agenda heeft staan: Sliedrecht op de kaart zetten. Het Baggerfestival kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren", verwacht de wethouder. ,,We mogen in deze regio best wat trotser zijn op onze baggeraars en waterbouwers. Meestal zijn we veel te bescheiden. Tijdens de botenparade op Koningsdag in Dordrecht merkte je al een toenemende trots onder de inwoners van de Drechtsteden. Met het Baggerfestival hopen we dat gevoel vast te houden en verder te voeden."

Aan Tanis zal het niet liggen. Op de vraag 'met welk gevoel loopt u vrijdag en zaterdag rond door uw dorp?' verraadt zijn gezicht direct het antwoord: ,,Heel trots! Als ik dan om me heen kijk en iedereen zie genieten zal ik denken 'dat doen we toch maar even met z'n allen'."