'Baggerfestival is meer dan een mooi feest'

SLIEDRECHT Het leek een onmogelijke opgave: binnen een paar maanden zo'n groot festival organiseren. En dat was het eigenlijk ook. Dat het toch gelukt is komt volgens Jan Huijbers, voorzitter van Stichting Baggerfestival, door een aantal factoren. ,,Snel schakelen. Niet te veel praten, gewoon doen", zegt de voorzitter, tevens directeur van waterbouwer Van den Herik. ,,Maar nog belangrijker is het enthousiasme van alle vrijwilligers. Zo'n 150 mensen in totaal hebben hier gigantisch veel tijd in gestoken. En allen met heel veel plezier."

Huijbers is dik tevreden over het programma dat zich vrijdag 3 en zaterdag 4 juli uitrolt over een lint van anderhalve kilometer door Sliedrecht. ,,Er is actie met ribbootjes en segways, er is sport en spel, er is een braderie, een verenigingenmarkt, en heel veel muziek, met Kenny B. als aansprekende publiekstrekker. Het wordt sowieso een bruisend feest."

Toch is dat voor Huijbers niet het belangrijkste doel. ,,Als geboren Brabander ben ik altijd te porren voor een feestje", lacht hij. ,,En aan de positieve reacties in het dorp merk ik dat de Sliedrechters het echt hebben gemist. Maar voor mij en voor iedereen binnen de stichting gaat het toch ergens anders om. Wij willen jonge mensen enthousiasmeren voor ons vak, de baggerindustrie en de waterbouw. Dat is mijn drive!"

Het is ook pure noodzaak, weet de directeur van Van den Herik. ,,Tussen 2020 en 2050 investeert Nederland met het Deltaprogramma 20 miljard in de bescherming van ons land tegen hoogwater. Doen we dat niet, dan krijgt een heel groot deel van Nederland natte voeten. In die 30 jaar komt er dus enorm veel werk op ons af waar we zeker anderhalf, misschien twee keer zoveel mensen voor nodig hebben dan we nu hebben in deze branche. Het is dus echt de hoogste tijd om jonge mensen aan te trekken en in de komende vijf jaar klaar te stomen voor het vak. Dan gaat het om allerlei takken van sport. Technische jongens en meiden van lbo tot hbo, maar ook mensen voor de richtingen bestuurskunde, archeologie en ecologie, bijvoorbeeld. Het is een breed spectrum."

Fonds

Om deze instroom van jonge mensen te bevorderen roept Stichting Baggerfestival een nieuw fonds in het leven dat de opleidingen mogelijk moet maken van jongeren die dat zelf, om welke reden dan ook, niet kunnen bekostigen. ,,De winst van dit festival delen we op. Een deel wordt een startkapitaal voor de editie in 2017. Het tweede deel is bestemd voor een technische leerruimte voor School Bleyburgh. En een derde deel - ik hoop natuurlijk een substantieel bedrag - gaat naar dit nieuwe studiefonds", vertelt Huijbers. ,,Door dit goede doel te koppelen aan het festival heb ik veel sponsors kunnen enthousiasmeren. Niet alleen bedrijven uit Sliedrecht, maar uit het hele land. Ook Rijkswaterstaat en Bouwend Nederland steunen ons. Allemaal omdat zij doordrongen zijn van de noodzaak en de urgentie om jonge mensen klaar te stomen voor ons vak en onze belangrijke taak: Nederland veilig houden."