Baggermuseum toont offshore wind sector

SLIEDRECHT In het Nationaal Baggermuseum werd woensdag de expositie 'Offshore Wind, uitdaging op zee' geopend. ,,Een compleet nieuwe invalshoek hoe dit onderwerp aan het grote publiek wordt getoond", aldus Gerard Harder van Eneco in zijn openingsspeech. ,,Jullie laten hier echt Hollands Glorie zien. Het plaatsen van funderingen en windturbines is qua afmetingen en het gewicht van de onderdelen al ingewikkeld op het land, laat staan op zee."

De expositie in het Nationaal Baggermuseum laat aan de hand van de technische werkzaamheden van de waterbouwers zien, hoe er geïnnoveerd wordt in de Offshore Wind sector. Een relatieve jonge tak van sport voor de waterbouwers. Het eerste windpark op de Noordzee is gerealiseerd in 2002 voor de kust van Denemarken, genaamd 'Horns Rev 1'.

Afbeeldingen, films en modellen van speciaal ontwikkelde transport- en installatieschepen, kabelleggers, steenstorters en bemanningsschepen nemen de bezoekers mee de zee op. De portretten van mensen aan het werk laten duidelijk zien dat deze uitdaging op zee niet kan worden aangegaan zonder samenwerking, oog voor de veiligheid en het beste materieel wat denkbaar is. Meer informatie: www.baggermuseum.nl.