• Alblasserwaard on Stage vond maandag plaats in De Lockhorst.

    Kelly Petrie

Beroepen 'in het echt' leren kennen

SLIEDRECHT Drie VMBO-scholen uit de Alblasserwaard waaronder het Griendencollege uit Sliedrecht, het Wellant College uit Ottoland, en de Calvijn-CS De Hoven uit Harindinxveld-Giessendam, hadden de handen voor alweer de 6e keer ineen geslagen om op maandag 4 februari het beroepenfeest 'Alblasserwaard On Stage' te vieren. Vorig jaar was het 5 jarige jubileum, maar deze editie was daarom niet minder groots. Partycentrum De Lockhorst waar het evenement plaats vond, deed zijn naam eer aan. Door de uitbundige versiering en de leerlingen die met luid gejuich en geklap door de professionals over een rode loper werden binnengehaald voelde het aan als een groot feest.

door Kelly Petrie

Tijdens het evenement gaan de leerlingen, met een eigen ontworpen visitekaartje, in gesprek met beroepsbeoefenaars, ondernemers en vakmensen die met passie vertellen over hun beroep. Deze professionals laten de leerlingen ook tijdens de Doe Dag die op 19 februari plaats vindt, zien wat hun beroep "in het echt" inhoudt. Daarvoor maken de leerlingen matches met een of meer beroepsbeoefenaars. Tijdens het schooljaar worden de leerlingen goed voorbereid op dit evenement. De leerlingen krijgen onder andere tips hoe ze zichzelf goed kunnen presenteren, een gesprek aan moeten gaan en hoe ze dat ook goed kunnen afronden.

Wethouder Theo Boerman opende het evenement met de wijze woorden: ,,Het is ontzettend lastig om op zeer jonge leeftijd al een beroepskeuze te moeten maken. Misschien heb je geen idee wat je na school wil gaan doen. Of heb je juist heel goed voor ogen wat je later worden wil, maar kom je er toch ineens achter dat het niet bij je past. Er later achter komen dat het beroep toch niet helemaal jouw 'ding' is, is ook een leerweg. Ik wil de leerlingen vooral laten weten dat er voor iedereen een plek is.''

,,Ik weet nog niet precies wat ik later wil gaan doen, maar wel heel goed wat ik niet wil'', vertelt Romy (13) als ze een beetje half mee staat te luisteren bij de dames die de kappersschool vertegenwoordigen. ,,Ik moet er vooral niet aan denken om fulltime achter een bureau te zitten. Daarom trekt het kappersvak mij wel aan. Al hou ik er eigenlijk meer van om met dieren bezig te zijn.'' Als een van de medewerkers van 'Alblasserwaard On Stage' het idee oppert om dan eens langs de tafel van de dierentrimsalon te lopen, zie je Romy 's ogen oplichten en weet ze niet hoe snel ze zich een weg kan banen om daar aan de tafel een plekje te bemachtigen.

Tussen de bedrijven door worden en er meerdere prijzen uitgereikt, onder andere voor het best ontworpen visitekaartje. Leerlinge Sabine de Leeuw gaat er met de eerste prijs vandoor en haalt vol trots haar cadeaubonnen op.

,,De VMBO-leerlingen kunnen zich goed oriënteren op de mogelijkheden die er voor hen zijn. En dat zijn er veel. Dat maakt de kans op succes groter. Daarom is het belangrijk dat vóór de uiteindelijke beroepskeuze goed geïnvesteerd is in de beroepsoriëntatie. On Stage maakt het mogelijk dat leerlingen ook in de praktijk zien wat een bepaald beroep inhoudt en hoe een werkdag er dan uit ziet. Zolang we zien dat het werkt, blijft 'On Stage' op de agenda'', aldus wethouder Theo Boerman