Beroepenfeest Alblasserwaard On Stage in De Lockhorst

SLIEDRECHT Drie VMBO-scholen uit de Alblasserwaard hebben de handen ineen geslagen om op maandag 14 maart het beroepenfeest Alblasserwaard On Stage te houden. VMBO-leerlingen van het Griendencollege uit Sliedrecht, het Wellantcollege uit Ottoland en de Calvijn uit Harindinxveld-Giessendam maken tijdens dit evenement in De Lockhorst kennis met verschillende beroepen. Op het beroepenfeest volgt op 31 maart de Doe Dag.

Tijdens het beroepenfeest gaan leerlingen in gesprek met beroepsbeoefenaren, ondernemers en vakmensen die met passie vertellen over hun beroep. Deze vakmensen laten de leerlingen ook tijdens de Doe Dag zien wat hun beroep "in het echt" inhoudt. Daarvoor maken de leerlingen matches met een of meer beroepsbeoefenaren.

Het Griendencollege heeft in 2014 en 2015 twee succesvolle edities van Grienden On Stage gehouden. Voor dit jaar is gekozen voor een samenwerking met de Calvijn en het Wellant-college. ,,Grienden On Stage was al heel bijzonder, maar ik vind het echt een goede ontwikkeling dat we de handen ineen hebben geslagen en in 2016 dit mooie project met elkaar gaan realiseren", zegt Kees de Jongh, bestuurder van het Griendencollege en mede-organisator van Alblasserwaard On Stage. ,,De VMBO-leerlingen van onze scholen krijgen een mooi en groots beroepenfeest en kunnen zich oriënteren op de mogelijkheden die er voor hen zijn. En dat zijn er veel!"

On Stage is een landelijke initiatief waarmee VMBO-leerlingen goed worden voorgelicht over hun (studie)mogelijkheden en kansen, zodat zij gemotiveerd een goede keuze voor beroep en opleiding kunnen maken. Dat maakt de kans op succes groter. Daarom is het belangrijk dat vóór de uiteindelijke beroepskeuze goed geïnvesteerd is in de beroepsoriëntatie. On Stage maakt het mogelijk dat leerlingen ook in de praktijk zien wat een bepaald beroep inhoudt en hoe een werkdag er dan uit ziet.

Tijdens het schooljaar worden de leerlingen goed voorbereid op dit evenement. De leerlingen krijgen onder andere tips hoe ze zichzelf goed kunnen presenteren, hoe ze een gesprek moeten aangaan en hoe ze dat goed kunnen afronden.

Voor Alblasserwaard On Stage worden nog beroepsbeoefenaars gezocht die de VMBO-leerlingen wat willen vertellen over hun vak. Zij kunnen zich aanmelden op www.alblasserwaardonstage.nl. Op deze website is tevens meer informatie te vinden over het beroepenfeest.