Bevrijdingsdag: muziek, vertier en spektakel

SLIEDRECHT Sliedrecht viert dinsdag 5 mei zeventig jaar bevrijding met veel muziek, vertier en spektakel. Opvallend zijn daarbij de terugkeer van Sliedrecht's Got Talent in de muziektent, de taptoe van Wilhelmus op het Winklerplein en natuurlijk de lasershow in de haven, waar menig Sliedrechter met grote nieuwsgierigheid naar zal uitkijken. Uiteraard ontbreekt de geschiedenis niet. In de middag zijn historische vliegtuigen en voertuigen te bewonderen.

De viering van de bevrijding begint in Sliedrecht om 11.00 uur bij het Raadhuis met een toespraak van burgemeester Bram van Hemmen en het hijsen van vlaggen door veteranen. Rond dit tijdstip komen ook de lopers van Trimclub ABC aan die in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur hebben opgehaald in Wageningen en vandaar in een estafette naar Sliedrecht zijn gelopen. Dit bevrijdingsvuur wordt aan de burgemeester overhandigd waarmee hij het vuur in Sliedrecht ontsteekt.

Om 11.00 wordt ook de tijdscapsule geopend. Dit is een kist waarin Sliedrechters een beeld van de actualiteit van dit moment kunnen stoppen. Dat kan een lokaal of (inter)nationaal nieuwsfeit zijn, maar ook een modebeeld, een nieuwe trend of iets anders wat bij deze tijd past. De kist gaat na Bevrijdingsdag op slot, wordt bewaard op de werkkamer van de burgemeester en mag pas over dertig jaar, als Nederland honderd jaar bevrijd is opengemaakt worden.

Na de officiële opening begint de Multicultimarkt op het Langeveldplein, waar de diverse internationale culturen die Sliedrecht rijk is zich presenteren. De markt duurt tot 16.00 uur.

Ook beginnen om 11.00 uur de kinderactiviteiten op het plein. De jeugd tot en met 12 jaar kan zich uitleven op een draaimolen, hindernisbaan en speeleiland en vanaf 13.00 uur zijn er gratis suikerspinnen en zakjes popcorn.

Muziekvereniging Crescendo geeft een concert van 11.15 tot 12.15 uur.

Om 13.00 uur begint, teruggekeerd van weggeweest, Sliedrecht's Got Talent. De talentenjacht voor de schooljeugd wordt gehouden in de muziektent op het Dr. Langeveldplein en duurt tot 15.00 uur. Aanmelden is nog steeds mogelijk via sliedrechtbruist@live.nl.

Ondertussen kunnen de kids zich laten schminken (ook van 13.00 tot 15.00 uur)

Om 14.00 uur zal de blik van het podium even verlegd worden naar de lucht voor het 'Vliegend Museum'. Dan trekken namelijk diverse historische vliegtuigen over Sliedrecht. Ook het 'Rijdend Museum' doet dit jaar Sliedrecht weer aan. De historische militaire voertuigen van Keep Them Rolling zijn tussen 15.00 en 16.00 te bewonderen.

Het Sliedrechts Museum is deze dag open van 14.00 tot 17.00 uur. Daar is onder meer een expositie over Sliedrecht in Oorlogstijd te bekijken.

Ook terug van (nog langer) weggeweest is de taptoe van Wilhelmus. Deze wordt om 15.30 uur gehouden op het Burgemeester Winklerplein.

's Avonds staat er veel muziek op het programma. Om 20.30 begint Crescendo met een concert op het Langeveldplein. Om 21.00 uur vertrekken drie muziekkorpsen vanaf verschillende locaties voor de traditionele Lampionnenoptocht. De Sliedrechtse kinderen kunnen met hun lampions aansluiten achter de korpsen zodat zich een lange optocht vormt naar het Langeveldplein. De vertrekpunten zijn: verenigingsgebouw Wilhelmus' Muziekkorpsen, Bonkelaarplein en Winklerplein.

Om 22.00 start dan de apotheose: de grote lasershow. Het publiek kan zich verzamelen op de Havenstraat. De show wordt geprojecteerd op het gemeentekantoor.

Om 22.15 uur begint de band Reboot hun optreden in de muziektent, waarmee Bevrijdingsdag 2015 wordt afgesloten.