Bezichtiging loofhut bij Dijksynagoge

SLIEDRECHT In de Sliedrechtse Dijksynagoge is van zaterdag 8 oktober tot en met zondag 13 november een Soeka (loofhut) te bekijken. De vrijwilligers leiden de bezoekers rond en vertellen daarbij meer over de traditie.

De Soeka wordt gebouwd ter gelegenheid van de Soekot, het Loofhuttenfeest, dat dit jaar van 17 tot en met 24 oktober wordt gevierd. Met dit vreugdevolle feest vol symboliek herdenken de Joden de veertig jaren die hun voorouders rondzwierven door de Sinaïwoestijn op weg naar het beloofde land. Ze verbleven toen in tenten of hutten. Daarnaast is Soekot ook een oogstfeest, om te vieren dat de laatste oogst voor de winter is binnengehaald.

Een Soeka heeft volgens de voorschriften een dakbedekking van loof, bijvoorbeeld riet of takken en bladeren. De loofhut wordt verder versierd met vruchten en groenten. Om educatieve redenen is de hut in Sliedrecht gedurende een langere periode dan een week te bezichtigen.

In de weekenden 8 en 9 oktober en 12 en 13 november houdt de Dijksynagoge open dag van 14.00 tot 16.00 uur. Belangstellenden voor een rondleiding op andere dagen kunnen contact opnemen met mevr. G. Zijlstra via rondleidingen@dijksynagoge.nl of 0184-411527.