Bijeenkomst voor bewoners onder hoogspanning

SLIEDRECHT Na de zomervakantie komt er een bijeenkomst voor bewoners en eigenaren van panden, gelegen onder hoogspanningskabels, die in aanmerking komen voor uitkoop. Dat laat de gemeente weten in antwoord op vragen die PRO Sliedrecht hierover stelde.

PRO Sliedrecht-raadslid Gerrit Venis had aangedrongen op deze bijeenkomst omdat hem veel vragen en onzekerheden van bewoners ter ore waren gekomen. Of die geheel weggenomen kunnen nomen is maar zeer de vraag. ,,Er is op dit moment nog niets met zekerheid te zeggen over de daadwerkelijke uitvoering van de uitkoopregeling", benadrukt de gemeente, ,,maar het is waardevol om elkaar te leren kennen en kennis te nemen van elkaars standpunten over de uitkoop van de woningen onder de hoogspanningskabels."

PRO Sliedrecht drong er ook op aan dat de gemeente zich bij het ministerie van Economische Zaken sterk zou maken voor meer duidelijkheid op korte termijn. In reactie daarop zegt de gemeente dat Sliedrecht lid is van het Platform Hoogspanning. ,,Dat trekt samen op om een zo goed mogelijke regeling voor de bewoners te bewerkstelligen." De gemeente is niet van plan om buiten dit platform ook ook separaat contact op te nemen met Den Haag, laat ze weten. ,,Haastige spoed is in dit geval zeker niet goed."

In Sliedrecht hebben 22 woningen vorig jaar juli het bericht gekregen dat hun huis vanaf 2017 door de overheid kan worden gekocht, omdat deze recht onder een hoogspanningslijn staat. Hoogspanningskabels in de buurt van woningen worden in het hele land zoveel mogelijk onder de grond gebracht. Waar dat niet mogelijk is kunnen bewoners zich laten uitkopen. De uitkoop is vrijwillig, bewoners zijn niet verplicht aan de regeling mee te doen. Landelijk gaat het om 370 woningen. Sliedrecht staat met 22 woningen op de derde plaats qua aantallen, na Molenwaard (44) en Zaanstad (39).