• Joost Schelling
  • Joost Schelling
  • Joost Schelling

Bolderloop: meedoen belangrijker dan winnen

SLIEDRECHT De Sliedrechtse Trimclub ABC houdt zaterdag 19 november de traditionele Verstegen Accountants & Adviseurs Bolderloop. Op het oog een gewone hardloopwedstrijd op het terrein van de ASVZ (locatie Merwebolder) met als afstanden 4, 6 of 10 kilometer. Maar wie zijn oor bij de betrokkenen te luister legt, die ontdekt achter de loop een fantastisch sportief en sociaal initiatief. Voor deze loopwedstrijd kan iedereen zich inschrijven: fanatieke, geoefende of net beginnende loper.

Onder hen ook cliënten van de Merwebolder. Sinds 2014 worden deelnemers ook actief onder cliënten van ASVZ geworven. Deze laatste groep is al volop in training ondersteund door de bewegingsagogen van de ASVZ. In 2014 deden er 6 lopers mee, in 2015 verdubbelde dat aantal al bijna en dit jaar hoopt de organisatie op nog meer deelnemers. ,,Het is toch geweldig als zij op eigen terrein kunnen deelnemen aan een echte wedstrijd compleet met startschot, tijdregistratie en hardlopers overal vandaan." Aan het woord is Saskia Kluin, teamleider bewegingsagogiek. ,,De bolderloop zorgt ervoor dat ze mee kunnen doen met de maatschappij. Het is heel volwassen hardloopwedstrijd, maar wel voor hen in een veilige omgeving."

Naast deelname en locatie is de ASVZ ook in beeld als opbrengst van de Bolderloop. Inschrijfgelden, verkoop en sponsoring worden na aftrek van kosten overgedragen aan de afdeling bewegingsagogiek. ,,En dat kunnen we goed gebruiken", stelt bewegingsagoog Stephanie den Braanker, die evenals haar collega ook zelf mee zal lopen. ,,Onze bewoners zien op tv al die krachtapparaten en dat willen ze natuurlijk ook. Maar het moet wel goed materiaal zijn. Want als ze even afgeleid zijn, dan laten ze ook zomaar schieten en kan het snel kapot zijn. Ze willen meetellen. Zoals op een gewone sportschool, dus niet alleen maar bezig met roei- en loopapparaten. Dus willen we van het ingezamelde geld een goed krachtstation voor hen aanschaffen."

De Bolderloop is ook het hoogtepunt voor de starterscursus van Trimclub ABC. ,,We starten eind augustus met de startersgroep en lopen dan door tot de speculaasloop op 3 december. En de Bolderloop is het doel waar we naartoe trainen", vertelt Arjan den Otter. Hij traint de beginnende lopers heel precies. ,,Hardlopen is heel blessuregevoelig. Je ziet lopers te hard of te vaak gaan lopen. Het is de kunst om het heel rustig op te bouwen. Ik zeg vaak tegen de beginnende lopers: Je kunt nooit te zacht lopen, maar wel te hard! En dat moeten ze gewoon leren. Zo is er landelijk bekend dat bij startersgroepen 30-40 procent van de lopers uitvalt door blessures, omdat ze veel te snel gaan. Dus voor mij is het echt een missie om deelnemers aan de startersgroep blessurevrij te leren en te laten lopen. Natuurlijk is het leuk als ze lid worden, maar mijn doel is blessurevrij lopen." Tot nu toe zijn er onder de 35 deelnemers nog geen uitvallers te noteren. Marianne Hofman is één van de deelnemers: ,,Het mooie van trainen in clubverband is dat je gewoon achter Arjan (de trainer) aan kunt hollen. Je hoeft nergens over na te denken…en anders zit je heel de tijd op je telefoon te kijken, nadenken wanneer je weer moet gaan wandelen. En nu loop je tijdens zo'n ochtend 5 kilometer weg."

De Bolderloop past perfect bij het karakter van de club, vertelt Arjan: ,,Het is niet super-professioneel, maar ook niet amateuristisch, want het is goed georganiseerd. Maar er staat niet zoveel druk op. Het is belangrijker om mee te doen, dan om te winnen. Maar er is wel spanning, hoor, de beginners worden al wat stiller als het erover gaat."

Inschrijven voor de Bolderloop kan via de website www.trimclubabc.nl en op de dag zelf. De Bolderloop start om 10.30 uur.