• Boudewijn Brandwijk

Brandwijk: 'Voor m'n 40e ben ik premier'

SLIEDRECHT Politiek is niet iets wat de meeste jongeren echt interessant lijken te vinden. Voor Boudewijn Brandwijk (19) is dit anders. Hij vindt dat iedereen maatschappelijk betrokken zou moeten zijn. ,,Iedereen zou wel iets van de politiek moeten meekrijgen."

door Kevin de Bruin

Brandwijk weet duidelijk wat hij wil bereiken. Hij is lid van een politieke partij, wil voor zijn veertigste minister-president worden en is regelmatig aan het debatteren. Zijn niveau hierin ligt hoog. Hij oefent veel, doet aan wedstrijden mee en geeft regelmatig les aan zowel jongeren als docenten. ,,Dit is gaaf, omdat je merkt hoe mensen steeds gedrevener worden in het voeren van een debat." Hij vindt het daarin opvallend hoe goed de jeugd zichzelf eigenlijk weet te verwoorden. ,,Volwassenen gaan bij een debat snel in de persoonlijke aanval, terwijl jongeren er vaak een stuk tactischer mee omgaan." Toch valt het op dat jongeren maar heel weinig doen om dit talent in de praktijk te gebruiken.

,,Stellingen moeten echt gaan leven." Om mensen uit de comfortzonde te halen, haalt hij ook bizarre stellingen aan: Sesamstraat zou gewelddadiger moeten worden. ,,Lastig want iedereen is tegen. Toch zou je advocaat van de duivel kunnen spelen en zeggen dat het je weerbaarder maakt. Daarnaast zijn er andere cartoonseries waarin geweld ook wordt toegepast: Pokémon is toch ook niet geweldloos?" Hij noemt dit een absurd voorbeeld, toch vindt hij dat zo een gek voorbeeld duidelijk maakt wat er allemaal in onze maatschappij speelt. ,,Politiek laat je beide kanten van de medaille kennen. Je moet namelijk jezelf ook goed in de argumenten van anderen kunnen verplaatsen."

Tijdens het debatteren probeert deze jongen voornamelijk anderen te motiveren om ook meer politiek bedreven te worden. ,,Sluit je niet direct bij een partij aan, maar weet wel wat er speelt." Hij merkt vooral rondom verkiezingen hoe weinig politiek leeft. ,,Ik heb in mijn vriendengroep gepeild wie er ging stemmen, maar er kwamen maar weinig reacties. Een persoon die een politiekgerichte studie volgde reageerde, voor de rest kreeg ik eigenlijk vrijwel geen reactie." Brandwijk vindt dit zonde. ,,De politiek heeft bewust of onbewust directe invloed op wat jij overdag meemaakt. Het zou zonde zijn als je een mening hebt, maar die mening niet wordt gehoord omdat je hem niet uitte."

Brandwijk begrijpt dat het door de grote hoeveelheid partijen erg lastig is om zomaar vanuit het niets politiek actief te worden. ,,Het handigste is om even een uurtje voor de kieswijzer uit te trekken." Hij vindt het belangrijk dat je dan niet alleen naar uitkomst van die test kijkt, maar voornamelijk naar de toelichtingen die partijen voor hun standpunt geven. ,,Een simpele 'voor' of 'tegen' zegt weinig, maar het gaat leven als je die toelichtingen doorneemt." Uiteindelijk wil hij adviseren om dit niet alleen rondom verkiezingen te doen. Toch zijn de verkiezingen voor hem een mooi moment om extra te enthousiasmeren. ,,Als iedereen straks naar de stembus gaat, zie ik dat al als winst."