Burgers kunnen pakkans inbrekers vergroten

SLIEDRECHT In een tot de nok gevuld zaaltje van het politiebureau werden verontruste Sliedrechters dinsdagavond bijgepraat over de golf van auto-inbraken die het dorp teistert. De wijkagenten kwamen met cijfers, uitleg van aanpak en adviezen. De bewoners kwamen met veel vragen en droegen aanvullende maatregelen aan. Ook boden zij hun hulp aan, wat Buurttoezicht Sliedrecht - de organisator van de inloopavond - met beide handen aanpakte.

Wijkagent Hans van Schaik stak van wal met de harde cijfers. ,,Waar we in het begin van dit jaar op 4 of 5 auto-inbraken zaten, hebben we in deze maand mei helaas al 36 aangiftes van inbraken opgenomen. Het gaat hierbij vooral om auto's uit de hele Volkswagen-groep, dus naast VW-auto's ook Seats, Audi's en Skoda's", vertelt Van Schaik. Verreweg het grootste deel van deze inbraken wordt gepleegd in Sliedrecht-Oost en dan vooral in de buurten rond de rotondes van de Thorbeckelaan en vaak in de nacht van donderdag op vrijdag. De dieven hebben het met name gemunt op navigatiesystemen en airbags.

De wijkagent vertelt verder dat de politie inmiddels lokauto's heeft ingezet. Ook surveilleren er extra agenten door de wijk. ,,Maar die extra inzet is helaas beperkt. We moeten het 's nachts met zes mensen doen voor de hele regio. Als we met z'n allen in Sliedrecht gaan lopen, zul je zien dat het die nacht in Hendrik-Ido-Ambacht raak is", zegt Van Schaik die benadrukt dan de inbrakengolf alle dorpen in de regio treft die pal aan de A15 liggen. ,,Kunnen jullie niet alle uitvalswegen in de gaten houden?", vraagt één van de aanwezigen. ,,Dat zouden we graag doen, maar tel alle op- en afritten maar eens op. Zoveel mensen hebben we niet", antwoordt Van Schaik.

Meerdere aanwezigen drongen aan op cameratoezicht op bijvoorbeeld de Rivierdijk. Van Schaik legde uit dat daar meerdere haken en ogen aan zitten. ,,Punt één mag het niet zomaar in verband met privacywetgeving. Daarnaast levert het maar zelden aanhoudingen op. Je moet die kentekens die je voorbij ziet komen nog wel kunnen linken aan de inbraken. Bewijs dat maar eens."

Kortom, de pakkans is klein, geeft de wijkagent eerlijk toe. De politie heeft 'heterdaadjes' nodig om daadwerkelijk de boeven te kunnen aanhouden. En daarbij roept ze de hulp in van burgers. ,,Bijna alle aanhoudingen die we hebben kunnen verrichten, gebeurden na een melding van een burger", vult wijkagent Gerrit de Waard zijn collega aan. ,,Schroom niet 112 te bellen als je een verdachte situatie ziet. Vaak horen we slachtoffers of buren van slachtoffers achteraf zeggen: 'Ja, ik hoorde wel wat, maar dacht niet dat het echt iets was voor 112'. Hadden ze het maar gedaan. De kans dat we dan de boeven pakken is vele malen groter."

,,Kijk 's nachts eens wat vaker uit je raam als je toch niet kunt slapen of naar het toilet moet", gaat Van Schaik verder. Maar ook overdag moeten burgers hun ogen openhouden, zegt hij. ,,Ze slaan 's nachts toe, tussen 1.00 en 4.00 grofweg. Ze gaan vaak met z'n tweeën lopend door de wijk, breken in en verstoppen hun buit ergens in Sliedrecht. De volgende dag, overdag dus, komen ze de spullen ophalen. Dus ook dit zou iemand kunnen opvallen."

,,Ik heb wel eens iemand met een hondje heen en weer door mijn straat zien lopen, waarvan ik zeker wist dat hij niet uit mijn buurt kwam. Hij had een oortje in en praatte continu", vertelt een aanwezige. ,,Als jouw onderbuikgevoel zegt dan er iets niet klopt, bel ons dan. Vertrouw daarop", zegt Van Schaik direct. ,,Dat soort tips horen we graag. De politieauto die het dichtst in de buurt is komt er dan direct aan."

De diverse Buurttoezichtteams van Sliedrecht zijn ook extra in touw om verdachte situaties op te speuren. Meerdere aanwezigen meldden zich dinsdagavond spontaan aan om eens een rondje mee te lopen.

De politie gaf tot slot nog een tip mee: ,,Heeft u een beveiligingscamera bij uw huis, richt 'm wat meer op de openbare weg. Die beelden kunnen heel bruikbaar zijn. Ook de bewoners hadden nog wat tips. Zoals een lichtkar bij de uitvalswegen, met daarop een tekst als 'autodief, u bent gezien'. Of meer verlichting in de wijk. ,,Sliedrecht-Oost is best donker." Ook samenwerking met de horeca werd geopperd. ,,Jongeren gaan, zeker op donderdagavond, vaak nog laat over straat. Misschien kunnen zij met voorlichting ook alerter gemaakt worden." Daniëlle Vleugel, die namens de gemeente Sliedrecht aanwezig was, noteerde deze tips.

Mensen die zich willen aanmelden voor Buurttoezicht of meer informatie daarover willen kunnen zich richten tot de coördinatoren via: buurttoezicht@sliedrechtoost.nl of buurttoezicht@sliedrechtwest.nl.