Buurttoezicht ook in Westwijk goed geregeld

SLIEDRECHT - Ze 'lopen' 5 dagen per week in het weekend en op werkdagen, de tijden waarop dit gebeurt, maken ze niet openbaar. De vrouwen en mannen van Buurttoezicht-west surveilleren in wisselende samenstelling in de wijk. Hun taak is het signaleren van verdachte of opmerkelijke situaties, zij zijn de oren en ogen van de politie en schakelen deze bij onraad in.

Door Jan Wieman

Maar ze doen meer: zij adviseren de wijkbewoners om op diverse manieren preventief maatregen te nemen waardoor de kans op inbraak en insluiping wordt verkleind. Voorbeelden daarvan zijn: 'Boeven in de Wijk' De Donkere Dagen Actie' en de 'Kerkenactie'. Deze laatste actie leverde een daling van ruim 300 procent 'kennelijk verlaten en onverlichte woningen' op tijdens kerktijd ten opzichte van een jaar eerder. Ook signaleren de toezichthouders zich verdacht ophoudende figuren, auto's met draaiende motor, tegels die schots en scheef liggen, verlichting die uitgevallen is of hangjongeren die zich vervelend gedragen, dit lossen ze meestal op een prettige manier op.

Bianca en Sander Schrandt coördineren het buurttoezicht waarbij achttien vrijwilligers actief zijn. Het is een enthousiast en gemotiveerd stel dat het hart op de goede plaats heeft, betrokken zijn bij de wijk en iets voor anderen over hebben. Sander: ,,Het is niet altijd gemakkelijk om mensen in te roosteren, maar inmiddels hebben we een goed draaiende ploeg mensen die hun rondes lopen van de 'Oude Uitbreiding' tot en met 'Baanhoek-west'. Doordat een deel van Sliedrecht-Centrum in het werkgebied is opgenomen is dit aanzienlijk vergroot. We kunnen dus nog wel wat meer mensen gebruiken, vooral jongere mensen zijn van harte welkom." Arie Goudriaan die inspringt als het van belang is vult aan: ,,Het is leuk werk, je bent veel buiten en je maakt veel contact met de bewoners, jong en oud, komt op plekken waar je normaal niet komt en je betekent iets voor de wijk."

Sander roept dan ook iedereen die betrokken wil zijn bij de wijk zich te melden via buurttoezicht@sliedrechtwest.nl of 0631536766.