• CDA Sliedrecht

CDA wil nulmeting zwerfvuil

SLIEDRECHT De CDA-fractie in Sliedrecht dringt bij het college van b en w aan op een nulmeting van zwerfvuil nabij de A15.

door André van der Vlerk

De partij wil hiermee nagaan of de komst van twee fastfoodrestaurants in dit gebied mogelijk leidt tot meer rommel bij de snelweg. Er komt een eetgelegenheid voor de snelle trek (Burger King) langs de snelwegafrit bij Sliedrecht-West en een tweede (McDonald's) bij het toekomstige Facilitypoint in Hardinxveld-Giessendam. Ook hoopt CDA-raadslid Vincent Prins dat de exploitanten van de fastfoodrestaurants met de gemeente over het zwerfvuil in gesprek gaan.

,,Onze fractie hoort hierover verschillende reacties, variërend van 'lekker dichtbij' en 'extra werkgelegenheid' tot 'meer zwerfvuil'. Over dit laatste punt maken wij ons zorgen", aldus Prins in een serie schriftelijke vragen aan b en w. ,,Nu (al) zie ik geregeld milkshakebekers met een bekend logo in Sliedrecht liggen, hoewel die bekers in onze gemeente niet verkrijgbaar zijn. Ik hoop, na de komst van extra fastfoodrestaurants, niet nog meer lege milkshakebekers en andere rommel op straat in Sliedrecht te vinden."

Prins wijst op een maatregel in Alblasserdam waar bij een vestiging van McDonald's recent roofvogels werden uitgezet. De dieren moeten jacht maken op meeuwen en kauwen die het zwerfvuil verder verspreiden. De CDA-fractie hoopt dat het in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam niet zo ver hoeft te komen en roept gemeente en exploitanten op om nu al een plan te maken om zwerfvuil te voorkomen. Bij dit overleg zou ook gemeente Hardinxveld-Giessendam moeten aanschuiven.

Het zwerfvuil baart ook andere partijen zorgen. Zo pleit oppositiepartij Slydregt.nu voor de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren. PvdA adviseert de fastfoodketens om samen te werken met ASVZ-locatie Merwebolder waar mensen een dagbesteding volgen. Politieke partijen vinden het tegengaan van zwerfvuil ook een kwestie van een goede opvoeding.