Choral Evensong in Sliedrecht

SLIEDRECHT In de Gereformeerde Kerk Sliedrecht (Middeldiepstraat/hoek Oranjestraat) wordt op zondag 28 februari weer een Choral Evensong gehouden. Het Alblasserwaards Vocaal Ensemble onder leiding van Henny Korevaar en organist Arjan Versluis verlenen hun muzikale medewerking.

De Choral Evensong ontstond bijna 500 jaar geleden toen de Engelse koning Henry VIII in 1534 de Anglicaanse kerk stichtte na een hoogoplopend conflict met de paus in Rome. Er werd een nieuwe liturgie ontwikkeld met een nadruk op de landstaal (Engels) in plaats van het Latijn.

Tot op de dag van vandaag kent deze, voornamelijk uit meerstemmige koormuziek bestaande avonddienst, een hoog gehalte aan Engelse muziek. Op enkele korte gesproken bijdragen na, wordt de Choral Evensong in zijn geheel gezongen.

De Evensong kent een vaste orde van dienst, waarbij de teksten soms 'a capella', soms met orgelbegeleiding worden vertolkt.

Wordt de Choral Evensong in Britse kathedralen en universiteitscolleges nog steeds dagelijks gezongen, in ons land vindt er hier en daar soms een opvoering plaats, zoals zondag 28 februari in de Gereformeerde Kerk Sliedrecht. Er is een liturgie, de toegang is gratis en iedereen is welkom. Aanvang: 18.00 uur.