• Jordi de Jonge

Column: Van jouw Valentijn...

Zaterdag 14 februari is het Valentijnsdag. Een dag waarop verliefde stellen extra tijd en zorg besteden aan hun relatie of liefdesleven. Een dag ook waarop je via een anoniem bericht kunt laten weten hoe gek je op de ander bent. Het is de dag van - èn voor - de liefde.

Wat veel minder mensen weten, is dat Valentijnsdag een liefdesfeest is met hele oude christelijke wortels. Veel van onze feesten en dagen hebben die achtergrond. Zo viert volgende week vooral Zuid-Nederland carnaval. Dat feest is het laatste feest voordat de vastenperiode naar Pasen begint (zgn. Veertigdagentijd). De kalender kende vroeger dagen toe aan mensen die veel voor mens of kerk betekent hadden, de heiligen. Op elke dag werden heiligen herdacht. Nu hebben we het vaak over de week van de poëzie of de dag van de secretaresse. Toen had je dus heiligendagen en die heiligenkalender bestaat wereldwijd nog steeds. Zo werd 14 februari sinds het einde van de 4e eeuw de gedenkdag van de Heilige Valentijn.

De priester Valentijn leefde omstreeks het jaar 270 in de buurt van Rome. Zeker in die tijd bepaald geen liefdesnestje, al helemaal niet voor gelovigen. Over deze priester Valentijn weten we heel weinig. Hij werd geroemd om zijn zeer liefdevolle houding naar mensen toe. Vaak ligt er aan het heilig zijn een bepaald wonder of bijzondere gebeurtenis ten grondslag. Maar bij Valentijn moeten we het doen met verhalen en legenden. Of ze echt zo zijn gebeurd?

Valentijn zou zijn opgepakt omdat hij een verliefd stelletje hielp te trouwen. De man zat in het leger en in het Romeinse rijk mocht je dan niet trouwen. Trouwen was slecht voor de moraal van de mannen. Valentijn pleegde zo een strafbaar feit en moest dat met de dood bekopen. Hij werd Valentijn zou vlak voor zijn doodvonnis een briefje aan de blinde dochter van de gevangenisbewaarder hebben gegeven met de tekst: 'Van jouw Valentijn'. Direct daarop kon ze weer zien.

Valentijnsdag: een mooie dag om je geliefde te verrassen of elkaar te laten blijken hoe veel je om de ander geeft. Voor mij geeft de geschiedenis van deze Valentijnsdag nog een extra dimensie. Want liefde drukt uiteindelijk ook uit hoe ver je voor de ander zou willen gaan. Wat accepteer je van hem of haar meer dan van andere mensen. Nee, ik bedoel niet alleen de haren in het doucheputje of de rondslingerende sokken. Van je geliefde kun je ook meer hebben, als het gaat om andere eigenschappen of onhebbelijkheden dan de jouwe. Voor je geliefde ben je bereid stappen extra te zetten. Met die vorm van liefde is ook de Bijbel doortrokken. Mensen worden uitgenodigd, evenals God dat doet, de ander centraal te stellen. In die liefde zit de bereidheid om de ander te laten schitteren. Want in liefde draait het om het feit dat 1+1 =3. Dat bereik je alleen als je ook bereid bent om je voor en aan een ander te willen geven. Helemaal voor jouw Valentijn.

Ds. Joost Schelling

predikant Gereformeerde Kerk Sliedrecht