Afbeelding
Danielle Zwanink

Echt Sliedrechts - Pesten

11 april 2024 om 14:04 Column Echt Sliedrechts

Op Facebook trokken twee berichten mijn aandacht. ‘Rechter stelt gemeente in het gelijk inzake Elektra’. En daaronder stond een bericht van een radeloze moeder die schreef over haar puber die getreiterd en gepest werd. Ik proefde de wanhoop. Het was herkenbaar voor mij dus stuurde ik haar een bericht. Wat ik herkende was de machteloosheid die je voelt als moeder. Want wat kun je doen als je ziet dat jouw kind gepest wordt en er aan onderdoor gaat? Genoeg mensen die dat precies weten. “Als het mijn kind was, nou dan wist ik het wel.” In de praktijk heeft jouw kind daar niets aan. Want hij/zij moet weer alleen naar school de volgende dag en daar zijn de pesters, hij/zij ziet de berichten op social media die pijn doen. De moeder deed niet alsof ze een kind had wat heilig was, gelukkig niet. Maar het doelwit zijn van een hele groep, dat verdient niemand.

Er is een klein lichtpuntje in dit verhaal. Het meisje voelt zich thuis veilig, maar ze heeft ook enorm veel steun aan de medewerkers van Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht. Er is ook professionele hulp in dit gezin, maar de mogelijkheid om uit huis te gaan is minstens zo belangrijk. Voorheen zaten de medewerkers van SOJS in Elektra, maar zoals iedereen weet is Elektra al een hele poos dicht. Gelukkig kunnen de jongeren tijdelijk terecht aan de Maaslaan. Dit maakt het ‘Elektra-verhaal’ een stuk concreter. Want als Elektra open is dan is daar ook het Poppodium en hoe fijn is het als je in de pubertijd zit en je een fijne plek hebt (in je woonplaats) waar je kunt ontspannen, waar je het leuk hebt en waar je je veilig voelt. En wat een grote functie vervult SOJS en Elektra in Sliedrecht, want zoals zij zijn er ongetwijfeld meer.

Ik hoop dat het pesten stopt. Want dit richt zo enorm veel schade aan. De term “waar je niet dood aan gaat maakt je sterker” is maar deels waar. Dit zou niemand moeten voelen. Als ouders zouden we elkaar hierin moeten steunen. Ga het gesprek aan met je zoon of dochter. Grijp in. Laat het niet op zijn beloop. Spiegel de situatie. Leg uit hoe je iemand aan het beschadigen bent en wees niet stiekem blij dat het niet jouw kind is. Dit hoort de leukste tijd van haar leven te zijn, maar zij is aan het overleven. En haar ouders ook. Ik citeer mijn ouders maar weer eens: “wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.” Oftewel: behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden. Als meer mensen zo zouden denken zou de wereld er een stuk beter uit zien. Iedereen die gepest wordt: sterkte, het wordt beter ook al voelt dat nu nog niet zo. Hou vol!

Daniëlle Zwanink - Muilwijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie