• Jan Wieman

De Hooghe Dijck viert 40 jaar wonen in Sliedrecht

SLIEDRECHT Bewoners van de De Hooghe Dijck en hun familie, vierden op 13 januari samen met oud-bewoners, vrijwilligers, medewerkers en bestuurders het 40-jarig bestaan van de woonlocatie in Sliedrecht. In Partycentrum de Lockhorst werd door de Gemiva-SVG Groep vanwege dit jubileum een feestdag georganiseerd. En gefeest werd er.

door Jan Wieman

In de middaguren waren er diverse creatieve activiteiten voor de bewoners waarna er kon worden genoten van een heerlijk 4-gangen diner. 's Avonds stroomde de zaal vol met genodigden en belangstellenden. Locatiemanager Jettie Dubbeld schetste de geschiedenis: ,,In 1977 kwamen 26 mensen vanuit heel Nederland met een verstandelijke beperking naar Sliedrecht. Zij woonden met elkaar in één gebouw, er waren twee groepsruimtes iedere bewoner had een eigen slaapkamer. Voor die tijd een mooie opzet. Nu worden 60 mensen met een beperking ondersteund, zij wonen op vier locaties op loopafstand van elkaar in de Vogelwijk, waardoor er veel onderlinge contacten zijn. Elke bewoner beschikt over een eigen appartement met een zitkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en toilet."

Namens de bewonersraad werd aan de bewoners vanwege het jubileum een mooie kalender geschonken. Daarnaast kregen zij van de instelling een fotoboekje aangeboden waarin alle bewoners zichzelf kunnen terugvinden.

Burgemeester Bram van Hemmen was al diverse malen en met veel plezier in de locatie. Hij bracht tijdens de feestavond een toast uit op De Hooghe Dijck. ,,De Hooghe Dijck is voor mij geen gebouw", zei hij. ,,De Hooghe Dijck zijn de bewoners, het personeel, de 40 vrijwilligers die er dagelijks bezig zijn en de bestuurders." Hij noemde het een 'dijk van een instelling'.

Dat het in de locatie goed wonen en werken is blijkt wel: tijdens de feestavond werden acht 'jubilarissen' in het zonnetje gezet. Het zijn mensen die de volle 40 jaar in de locatie hebben gewoond. Zij kregen van regiodirecteur Cora Hensems een foto van zichzelf uit de tijd dat zij er kwamen wonen, een boeket en een certificaat. ,,Dat was de tijd dat het personeel witte jassen droeg en jullie nog geen 'verkleurd' haar hadden of zo glimmend van boven waren", memoreerde zij. Dat ook het personeel nogal honkvast kan zijn kan afgeleid worden uit het feit dat er diverse personeelsleden zijn die 20, 30 en zelfs 40 jaar op de locatie werkzaam zijn.

Nadat de Hooghe Dijck-band een spetterend optreden had verzorgd en de aanwezigen massaal aan het zingen bracht waarna het personeelskoor 'de Lijsterbesjes' ook nog eens oude smartlap uit de kast trok, gingen de voetjes van de vloer en kon iedereen door de DJ zijn of haar favoriete zanger of zangeres laten draaien.