• Picasa

De Lockhorst omgetoverd tot een grote dojo

Door Walter Leendertse

SLIEDRECHT De sporthal van partycentrum De Lockhorst wordt komende zaterdag omgetoverd tot een grote dojo. Verschillende karatescholen die de Kyokushin karate stijl beoefenen komen samen om elkaars krachten te meten, in een groot toernooi dat wordt georganiseerd door de IBK, de bond voor Kyokushin karate.

Één van de scholen die meedoet is Budokai Tsunami uit Sliedrecht. Karateschoolhouder Jan de Bruin richtte de school samen op met Cor van Wingerden, die met zijn 64 jaar de oudst trainende karateka van de school is. De Bruin verklaart meteen de naam van de school: "De naam is gegeven door een leermeester van mij. Ik zat bij de marine en mijn leermeester vond de naam 'Tsunami' (grote golf die alles verwoest) bij me passen."

Op Budokai Tsunami wordt lesgegeven in de Kyokushin karate stijl. "Dit is een full-contact stijl binnen het karate waarbij het er soms hard aan toe kan gaan", legt De Bruin uit. Ondanks dat het een harde stijl is, gebeurd alles heel gecontroleerd. Bij Tsunami staat wederzijds respect namelijk hoog in het vaandel. Volgens docent Diana Leensvaart gaat het in de eerste niet plaats om het vechten: "Je leert jezelf vooral te verdedigen en beheersen." Daarnaast is het ook een sport waarbij je alle spiergroepen traint.

Bij de wedstrijden van komende zaterdag wordt er gevochten op een mat van acht bij acht meter, in verschillende gewichtsklassen. Daarnaast zijn er ook verschillende poules voor junioren, dames en senioren. De wedstrijden duren een minuut voor de junioren en twee minuten voor de senioren. Wanneer er na verlenging geen winnaar is, worden er 'plankjes geslagen'. Wie de meeste plankjes doormidden slaat, wint de wedstrijd. Naast de gevechten in de verschillende klassen worden ook Kata demonstraties gegeven. Kata is een kunstvorm van karate waarbij alleen op de mat staat en de esthetiek van de sport laat zien.

Volgens mede-organisator Jan-Willem Ruis kunnen de bezoekers mooie gevechten verwachten. De deelnemers zijn klaargestoomd door wedstrijdtrainer en Nederlands kampioen karate Glenn Hartog. Daarnaast is het voor de deelnemers weer een mooi meetmoment. "Als je elke week tegen dezelfde mensen vecht, ken je ondertussen de trucjes en zwaktes van je tegenstanders", aldus Ruis. "Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd je krachten te meten met onbekende tegenstanders."

De IBK Kyokushin Cup wordt gehouden op zaterdag 2 april in partycentrum De Lockhorst, aan de Sportlaan 1 in Sliedrecht. De zaal gaat open om 10.00 uur en het toernooi begint om 11.00 uur. De entree bedraagt 10,00 euro voor bezoekers vanaf 13 jaar.

Kijk voor meer informatie op: www.kyokushin-tsunami.nl.