'De natuur vertelt zoveel mooie verhalen'

WERKENDAM Trek met boswachter Thomas van der Es de Biesbosch in en je krijgt niet alleen veel te zien maar ook heel veel te horen. ,,De natuur vertelt zoveel mooie verhalen", zegt de gepassioneerde verteller over zijn onuitputtelijke inspiratiebron. Omdat hij niet iedereen mee kan nemen in zijn kano deelt hij deze verhalen via alle mogelijke kanalen. Met zijn ruim 4000 volgers op Twitter, zijn Facebookvrienden, via zijn wekelijkse column op RTV Rijnmond en vorige week nog in de televisieserie 'In de ban van de condor'. Maar het grootste mediaspektakel moet nog komen: eind september gaat de film 'Holland, Natuur in de Delta' in première. Bij de opnames van deze opvolger van 'De Nieuwe Wildernis' was Thomas nauw betrokken.

,,Deze film vind ik nog spectaculairder dan De Nieuwe Wildernis", steekt de 28-jarige en daarmee jongste boswachter van de Biesbosch enthousiast van wal. ,,Er is gebruikgemaakt van de nieuwste technieken. Met bijzondere shots onder water, prachtige beelden gemaakt met drones en gave timelapsefilmpjes die heel mooi het getijde laten zien." Thomas verwacht daarom dat de film net als De Nieuwe Wildernis (gezien door 750.000 bioscoopbezoekers) een echte kaskraker wordt. Het leverde de Oostvaardersplassen enorme bezoekersaantallen op. Nationaal Park de Biesbosch houdt hier ook rekening mee. ,,Maar dat kunnen we prima aan. We hebben een goede infrastructuur en een breed aanbod aan activiteiten", zegt Thomas.

Voor de nieuwe film is niet alleen in de Biesbosch gefilmd. De makers trokken langs de rivieren van de Grebbeberg naar de Deltawerken en filmden bijvoorbeeld ook in het Groene Hart, op Texel en in Limburg. Toch zal de film het meest met de Biesbosch geassocieerd worden. Dat heeft alles te maken met de 'hoofdrolspeler': de zeearend. Thomas: ,,De zeearend is ons icoon. Hij staat bovenaan de voedselketen. Het feit dat wij nu twee broedpaartjes hebben in de Biesbosch, zegt alles over ons ecosysteem en over het succes van het project Ruimte voor de rivier."

Het filmen van de zeearend leverde voor Thomas spannende vraagstukken op. Zo moest er een flinke toren naast het nest van een broedpaartje komen. ,,De filmmakers waren heel ambitieus. Ik kon daar heel ver in mee gaan. Ook wij van Staatsbosbeheer willen onze trots graag delen met een zo groot mogelijk publiek. Maar het natuurbelang staat altijd voorop. En dus moest ik soms streng zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld alleen tijdens de donkere dagen laten filmen bij het nest."

Van de zeearend duikt de film via de haas, de bever en het pimpernelblauwtje letterlijk de diepte in om bij het stekelbaarsje uit te komen. Dit visje vertelt op haast vertederende wijze - als een kleine Nemo - het verhaal van de strijd tegen de getijden. ,,Het stekelbaarsje is een trekvis en heeft zowel zoet als zout water nodig. Vroeger kon hij makkelijk bij het zoute water komen maar sinds de Deltawerken moet hij precies van een klein kiertje in de sluizen zien te profiteren."

Daarmee staat het stekelbaarsje symbool voor de rode lijn in de film: de Delta en het eeuwige gevecht tegen het water. Dat is ook precies wat voor Thomas de Biesbosch zo interessant maakt. ,,Dit natuurgebied is constant in verandering. Vier seizoenen lang pure dynamiek."

De geboren Sliedrechter kreeg zijn liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. Samen met zijn ouders trok hij er als klein jongetje al op uit met verrekijker en schepnetje. Van zijn hobby maakte hij zijn werk. Op zijn 21ste beleefde hij zijn tv-debuut toen prins Willem-Alexander het startsein gaf van Ruimte voor de rivier. ,,Stond ik daar met mijn vetkuifje en knikkende knieën voor tientallen microfoons in alle kleuren", lacht Thomas. Inmiddels, na vele optredens in de media, wordt hij er niet meer nerveus van. Donderdag 24 september mag hij als een heuse ster over de rode loper bij de officiële première van Neerlands nieuwste natuurfilm in Utrecht. ,,Voor de verandering wel eens leuk om dan mijn groene boswachterspak te verruilen voor een tenue de ville."