De Zonnebloem Sliedrecht bloeit 25 jaar

SLIEDRECHT - De Zonnebloem afdeling Sliedrecht viert donderdag 29 januari haar 25-jarig bestaan. Voor alle gasten van de Zonnebloem wordt tussen 10.00 uur en 16.00 uur in Partycentrum de Lockhorst een daverend feest gehouden. Ook de vrijwilligers worden die dag in het zonnetje gezet. 's Middags zal het bekende zangduo Saskia en Serge het publiek vermaken, waarna het feest wordt afgesloten. Voor oud-vrijwilligers en andere belangstellenden is er van 16.30 uur tot 18.00 uur een receptie.

Door Jan Wieman

De Nationale Vereniging De Zonnebloem zet zich al 66 jaar in voor mensen van alle leeftijden met een lichamelijke handicap. De vereniging telt momenteel 42.000 vrijwilligers en ruim 155.000 mensen tussen de 18 en 100+ maken gebruik van de diensten van De Zonnebloem.

Op 9 januari 1990 ontstond de afdeling Sliedrecht, mevrouw B. Schop was de eerste voorzitter, er waren toen tien vrijwilligers actief. Inmiddels is dit aantal uitgegroeid tot ruim 40 en zijn er 150 gasten. Die kunnen deelnemen aan bingomiddagen, evenementen als herfst- of paasbrunch, meegaan met dagjes uit met de bus- of een vaartocht met de bekende boot 'De Zonnebloem' en zij worden natuurlijk regelmatig thuis bezocht.

Voorzitter Wim Blanken en secretaresse Hanneke de Ruiter vinden het fantastisch dat de afdeling zo goed functioneert. ,,Dankzij de geweldige en onvoorwaardelijke inzet van onze vrijwilligers kunnen we dit werk doen. Zij leggen veel huisbezoeken af, die heel belangrijk voor de leden zijn en zeer gewaardeerd worden, ook zijn zij altijd inzetbaar bij een activiteit of evenement", vertelt Wim. Het is ook een groep trouwe vrijwilligers. De Ruiter: ,,Dit jaar zijn er zes mensen die al 25 jaar vrijwilliger zijn bij De Zonnebloem. We zouden graag willen dat zich meer, maar ook jonge, mensen als vrijwilliger aanmelden. Onze doelgroep is mensen vanaf 18 jaar, dan is het fijn dat jonge mensen meedoen zodat de leeftijden niet te ver uiteenlopen."

Bijzonder te spreken zijn zij over de samenwerking met het Griendencollege. ,,In het kader van maatschappelijke stage verzorgen leerlingen en leerkrachten binnenschools en tijdens de lesuren 'Verwendagen' voor de leden van de Zonnebloem. Ook kunnen de leden zich, na afspraak, laten verzorgen: bijvoorbeeld hun haar laten verzorgen of een manicuurbeurt krijgen. Van hún kant leren de ouderen de leerlingen haken en breien en geven zij kookles aan de leerlingen, zo maken die kennis met dingen en voedsel uit het verleden. Door de leuke contacten leren de leerlingen ook anders/beter met ouderen omgaan en nemen zij bepaalde normen en waarden over, hun mentaliteit en houding veranderde in de positieve zin met 180 graden. Volgens een leerkracht laten de leerlingen minder vaak rommel achter en blijft het lokaal schoner dan voorheen. Dit project heeft de naam 'SamenSterk' gekregen, iedereen is er heel tevreden over," vertellen beiden.

Deze samenwerking is een blijvend uitvloeisel van NLDoet, zij vinden het een verrassend en blijmakend neveneffect van deze nationale actie.

Fotobijschrift: Hanneke de Ruiter en Wim Blanken zien een grandioos Zonnebloemfeest tegemoet.