Deel overgebleven prakje met de buren

SLIEDRECHT- Sinds anderhalve maand is de Facebookgroep 'Prakkie over 0184' in de lucht. Een groep waarin leden hun overgebleven eten kunnen delen met wie daar interesse in heeft.

Door Walter Leendertse

Marieke Verschoor, oprichtster van de Facebookgroep, vertelt: ,,Het idee voor 'Prakkie over 0184' ontstond toen ik in een tijdschrift een artikel las over dit landelijke iniatief. Daarnaast merkte ik door mijn werk bij een zorgverzekeraar dat mensen het steeds minder breed hebben."

In eerste instantie is de groep opgericht voor mensen die niet veel te besteden hebben, echter het initiatief is ook ideaal voor mensen die geen tijd hebben om te koken of voor mantelzorgers. Tegelijk wordt er op deze manier ook minder eten weggegooid. ,,Dat is inderdaad mooi meegenomen", aldus Verschoor. ,,Ik vind het vooral belangrijk dat we zo door een klein gebaar mensen kunnen helpen. We denken vaak dat armoede een probleem is wat vooral in de grote steden voorkomt, maar je schrikt ervan als je hoort en ziet hoeveel mensen hier in de omgeving geen geld hebben om eten te kopen."

In de korte tijd dat de Facebookgroep actief is hebben ongeveer 180 mensen zich aangemeld. ,,Ik heb bewust ervoor gekozen om er een besloten groep van te maken", legt Verschoor uit, ,,zo is er iets meer privacy." Verschoor merkte dat de drempel om te reageren op aangeboden maaltijden vrij hoog is. Mensen lopen niet graag te koop met het feit dat ze het niet breed hebben en zouden zich kunnen schamen wanneer ze in het openbaar op aangeboden eten reageren. ,,Of mensen zijn soms wantrouwend, ze weten niet waar het eten vandaan komt of welke ingrediënten in de aangeboden maaltijd verwerkt zitten", vult Verschoor aan.

Wie regelmatig eten over heeft kan lid worden van de Facebookgroep. De groep is te vinden door in het zoekscherm op Facebook 'Prakkie over 0184' in te tikken. Na aanmelding kunnen leden het eten dat ze over hebben op de Facebookgroep aanbieden, waarna mensen hierop kunnen reageren. Naast maaltijden kunnen er ook andere levensmiddelen worden aangeboden.