• BDU

'DuPont kon al die tijd haar gang gaan'

SLIEDRECHT ,,Een parlementaire enquête lijkt me op z'n plaats", aldus PvdA-fractievoorzitter Anton van Rees, die op de dag dat het RIVM-rapport naar buiten kwam over de vroegere PFOA-emissies bij DuPont-Chemours, dat aan de overkant ligt, direct een reactie verstuurde naar de media. Het gemeentebestuur en de andere politieke partijen deden dat ook. De bezorgdheid in Sliedrecht is groot.

Door Erik de Bruin

De VVD-fractie zegt te zijn geschrokken van de uitkomsten van het PFOA-onderzoek en pleit voor harde maatregelen. ,,DuPont kon blijkbaar al die tijd haar gang gaan en de lucht vervuilen met troep. Zolang we niet weten wat dit bedrijf nog meer uitstoot, sluiten we wat ons betreft de tent." ,,We zijn bezorgd over wat er heeft plaatsgevonden, maar hebben er vertrouwen in dat de juiste stappen worden gezet", schrijft het CDA. Iedereen - van plaatselijk tot landelijk - is doordrongen van de ernst van de situatie." De SGP-ChristenUnie vindt de verdere termijn van twee jaar (voor onder andere bloedonderzoek onder omwonenden) erg lang. ,,Dat moet toch sneller kunnen?!" Het college wordt opgeroepen druk te houden op het voortgangsproces. De partij zegt uiterst kritisch te zijn op het handelen van Chemours. ,,Het rapport geeft een heel ander beeld dan geschetst."

'Vervelende rol'

,,Hoe maak je de steekproef representatief?", vraagt PRO Sliedrecht zich af. ,,Alle inwoners onderzoeken kost een heleboel geld, maar die afweging moet wel worden gemaakt." De fractie richt zijn kritische pijlen op de provincie. ,,Helaas gebeurt het nog steeds dat de provincie als vergunningverlener en de omgevingsdienst als handhaver een vervelende rol spelen waarbij de gezondheid van de inwoners van Sliedrecht naar onze stellige indruk niet de hoogste prioriteit heeft." Van Rees pleit er zoals al geschreven voor een parlementaire enquêtecommissie in te stellen om dit 'falen' te onderzoeken.

Ruim driehonderd aanmeldingen

Vervolg voorpagina: Op zijn oproep aan (oud-)inwoners en (ex-)werknemers om zich aan te melden voor een bloedtest (nu is dat al mogelijk in het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht en het Beatrix in Gorinchem) zijn ruim tweehonderd reacties binnengekomen. Het aantal aangemelde personen komt boven de driehonderd uit. Chemours dient volgens de PvdA-fractie op te draaien voor de kosten van dit particuliere onderzoek. PRO Sliedrecht deelt deze mening. Beide partijen vinden ook dat er een informatieavond in Sliedrecht zou moeten worden gehouden. ,,De gemeente met de grootste bevolkingspopulatie in de mogelijke gevarenzone. Waarom heeft het college zich daar niet sterk voor gemaakt?" De wethouder gaf (nog) geen antwoord. Hanny Visser-Schlieker had net het stokje overgenomen van haar collega Theo den Braanker, die dinsdagavond plotseling afscheid nam, en zegde toe de vragen (de PvdA en PRO hadden een hele waslijst) de volgende dag te beantwoorden. De CDA-fractie zette haar vraag over een informatieavond in Sliedrecht kracht bij met een motie, maar die kreeg geen steun. Over twee weken licht het RIVM het rapport toe in de raadszaal, volgende week is er een bijeenkomst in Dordrecht. De gemeente laat vandaag 1650 (uitnodigings)brieven bezorgen.

Label:

DuPont