• Jan Wieman

Een praatje met je Maatje

SLIEDRECHT Adri Loeve (77) ervoer dat zij steeds eenzamer werd, haar vriendenkring viel rond haar weg, de gezondheid verslechterde, zij ging minder de deur uit. Ze wist niet hoe ze bepaalde dingen aan moest pakken en wilde dat graag met iemand bespreken. Haar psycholoog en het WMO-loket verwezen haar naar het Maatjesproject van de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. Nu heeft zij regelmatig contact met haar Maatje Willy Groenemeijer, met wie zij dingen doet en bespreekt. Adri leeft helemaal op.

door Jan Wieman

Het leven werd er voor Adri de laatste jaren niet leuker op. Voorheen was zij een actieve vrouw die een groot deel van het jaar op de camping in Drenthe verbleef, veel fietste en er een grote vriendenkring opbouwde. Haar gezondheid liep terug, zij moest de caravan opgeven, het vrijwilligerswerk staken en verhuizen naar een seniorencomplex waar zij niemand kende ,,Ik heb een kleine familie, krijg weinig bezoek, mijn man is al 37 jaar dood, mijn zoon heeft een drukke en verantwoordelijke baan en woont in Zeeland, ik zat elk jaar een half jaar in Drenthe dus de Sliedrechtse contacten vervaagden. Het lopen ging steeds moeilijker, dus ik raakte aan huis gebonden, zag steeds minder mensen." Ja, er werden boodschappen gedaan voor haar en eens in de drie maanden kwam er iemand van de kerk, maar dat was niet genoeg. ,,Mensen hebben het vaak druk, ze moeten ook nog op hun kleinkinderen passen", zegt Adri die het moeilijk vindt om iets aan anderen voor zichzelf te vragen.

Gelukkig waren daar de hulpverleners die haar bij het Maatjesproject brachten. ,,We wilden eerst eens kijken of het klikte, maar vanaf de kennismaking voelde het heel vertrouwd", vertellen Adri en Willy. Ze besloten samen verder te gaan, Maatjes te worden. Nu komen ze elke twee á drie weken bij elkaar. Soms praten ze alleen maar wat. Adri: ,,Ik word op andere sporen gezet. Willy laat me vrij, ik mag zelf beslissen, ik vertrouw haar, ik hoef niet te denken zal ik dat wel zeggen, zal ik het wel vragen. We gaan ergens naartoe omdat IK dat wil. Soms gaan we naar een bijeenkomst, laatst zijn we samen iets gaan eten. Ik heb nu een scootmobiel aangevraagd, dat heb ik ook zelf besloten. Eerst wilde ik dat niet, maar dan kom ik nergens meer. Als ik die heb kunnen we samen naar de Intratuin of samen de Alblasserwaard in en kijken hoe de bomen botten of naar een theetuin."

Willy is altijd bezig geweest met vrijwilligerswerk, sinds haar jeugd al. Ze vindt het belangrijk dat het Maatjesproject wordt uitgedragen en zich meer mensen als Maatje melden. ,,Er zijn zoveel mensen die een Maatje kunnen gebruiken, niet alleen mensen die eenzaam zijn, ook mensen met een beperking of ouderen. Je kunt samen met hen wat gaan doen, ze ergens mee helpen, een klusje doen, samen ergens opaf gaan, boodschappen doen, naar de film, een dagje uit. Je kunt je gewoon bij SWS aanmelden als Maatje."

Het Maatjesproject wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo'n 9.300 initiatieven.