• Bettine Brouwer
  • Bettine Brouwer
  • Bettine Brouwer
  • Bettine Brouwer
  • Bettine Brouwer
  • Bettine Brouwer
  • Bettine Brouwer
  • Bettine Brouwer
  • Bettine Brouwer
  • Bettine Brouwer

Eerste editie Living Statues and Art Festival in het zonnetje

SLIEDRECHT Het Living Statues and Art Festival had afgelopen zaterdag 29 september haar allereerste editie. Vanuit Stichting Samen voor Sliedrecht en Ondernemers Vereniging Kerkbuurt ontstond het idee om een festival te organiseren voor jong en oud waarbij kunst en creativiteit centraal zouden staan.

Aan de oproep om deel te nemen aan dit festival op de Kerkbuurt werd goed gehoor gegeven. Op de winkelpromenade vermaakten verschillende, veelal jonge, levende standbeelden het publiek met hun kunsten. Luna (13) en Oscar Goedhart (11) deden mee als 'bakkersstel' op de fiets. Broer en zus houden van optreden en hebben zo hun eigen methode om zo lang mogelijk stil te kunnen blijven zitten. Oscar vertelt: ,,Ik focus me vooral op een donker punt en concentreer mij daarop." Luna zegt: ,,Ik kijk zo min mogelijk in het licht, anders gaan mijn ogen tranen. En af en toe pauzeren om de benen te strekken." Ook de andere levende standbeelden kregen veel bewondering van het langslopende publiek. Bij het rinkelen van een muntje in de pot, werd de gever getrakteerd op een verrassende beweging of een liefdevolle handkus.

De veelzijdige kunst- en creamarkt gaf bezoekers de gelegenheid om zelf mee te doen aan creatieve workshops én bood plaats aan 50 kramen waarin de standhouders hun eigengemaakte creaties lieten zien. Waaronder Alex de Jong, hij ontwerpt en bouwt zelf Legomodellen. Hij vertelt dat hij onlangs met zijn bijzondere hobby op televisie is geweest in het programma Marktplaats, Heel Holland Handelt. ,,In het dagelijkse leven werk ik als computerprogrammeur, maar met deze hobby ben ik meer tijd kwijt. Ik beleef er veel plezier aan."

Annette van 't Spijker en Pleun van der Kloot hebben naast elkaar een kraam op het festival en maken beide kunst. Annette tekent ter plekke portretten en maakt daarnaast verfschilderijen en cartoons. Pleun vertelt al 40 jaar te tekenen en is trots op zijn abstracte creaties. ,,Ik haal mijn inspiratie uit allerlei dagelijkse dingen. Vormen die ik tegenkom, prikkelen mij om die te tekenen." Verder zegt hij zich opperbest te vermaken op het festival. Ook René Serno, voorzitter van Stichting Samen voor Sliedrecht, vermaakt zich goed. ,,Ik ben tevreden, het is mooi weer en mensen zijn dichter bij elkaar gebracht. We gaan dit festival volgend jaar zeker weer organiseren en hopen dan op nog meer kraamhouders en artiesten. We hebben de eerste aanmeldingen al binnen!"