Eerste Sliedrechtse Struikelstenen in 2017

SLIEDRECHT Een stichting, website en een boek … degenen die het afgelopen jaar het Struikelstenen-initiatief op poten hebben gezet, zitten vol met ideeën, die dit jaar ten uitvoer worden gebracht. ,,In de eerste helft van 2017 worden de eerste stenen gelegd. Dat zou in principe al eerder kunnen, maar we willen heel graag dat Gunter Demnig dit zelf doet. Hij heeft volgend jaar tijd om naar Sliedrecht te komen."

Door Erik de Bruin

Demnig is een kunstenaar uit Berlijn. In 1996 bedacht hij, zo vertelt Anja van der Starre, het zogeheten Stolpersteine-project, dat is overgewaaid naar achttien Europese landen. ,,Door heel Europa, in zestienhonderd plaatsen, liggen ongeveer 56.000 stenen. Het zijn kleine steentjes waarvan er vier in een stoeptegel passen waarin de naam is gegraveerd van degene die daar heeft gewoond en in de Tweede Wereldoorlog in gevangenschap is gestorven." Haar vader was één van de honderden jongemannen uit Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Werkendam en Sleeuwijk die tijdens een razzia op 16 mei 1944 werden opgepakt en te werk werden gesteld. Bas van der Starre keerde levend terug. Elf Sliedrechtse Merwedegijzelaars kwamen om. Het is de bedoeling hen blijvend te herinneren met een straatsteen met een messing plaatje (waar ook het geboortejaar op staat en de datum van gevangenname en overlijden) op de plek waar ze woonden en waar hun leven in feite al eindigde toen ze door Duitse soldaten werden meegenomen. Ook de Joodse families Den Hartog, Van Gelderen en Kleinkamer en twee jonge kinderen, Bertje en Marleentje Sanders (zij werden opgevangen door het gezin Hollebrands, dat in de Hugo de Grootstraat woonde) vonden de dood. Net als Leentje Nederlof en de acht Joodse mensen die in haar huis aan de Stationsweg waren ondergedoken toen de bezetter binnenviel. Gerrit Venis: ,,Ze woonde op nummer 32. Hoewel het huis niet meer bestaat gaan we daar wel, op de plek waar nu, aan het Bonkelaarplein, de keet van een bouwbedrijf staat, de steentjes leggen."

Het lokale Struikelstenen-project is een initiatief van bovengenoemd PRO Sliedrecht-raadslid. Binnen de partij sloot Maria Stam zich aan, verder werden de al genoemde Van der Starre, die de herinnering aan de Merwederazzia in leven houdt met behulp van een website en een door haarzelf geschreven boek, en Ronald Kitsz van de Dijksynagoge benaderd. Dat heeft vruchten afgeworpen. Gevraagd naar de stand van zaken beginnen acht ogen te glimmen. ,,Er is inmiddels in totaal 2700 euro gedoneerd", vertelt Kitsz. ,,Goed voor 21 Struikelstenen. Aanvankelijk zouden we hebben gezegd: we hoeven nog maar eenderde. Achttien Joodse mensen, elf Merwedegijzelaars en mevrouw Nederlof die onderdak bood. We willen echter ook herdenkingssteentjes voor de onderduikers en zitten daardoor pas, tussen aanhalingstekens, op de helft."

Al hun verhalen stonden het afgelopen halfjaar in Het Kompas en zijn ook te lezen op de Facebookpagina van wat de Stichting Sliedrechtse Struikelstenen gaat heten. Een website biedt volgens Van der Starre ('op Facebook is het moeilijk terugzoeken') meer soelaas en die is dan ook in de maak. ,,Donaties zijn nog van harte welkom. Alsmede iemand die onze stichting wil voorzitten", aldus Venis, die tot slot het rekeningnummer noemt. Dat is NL11 RABO 0304824879, onder vermelding van: Struikelstenen.