• Struikelstenen Sliedrecht

Eerste struikelsteen worden 6 februari gelegd

SLIEDRECHT In Sliedrecht worden maandag 6 februari de eerste 11 zogeheten Struikelstenen gelegd. De Duitse kunstenaar en initiatiefnemer Gunter Demnig noemt de stenen (Stolpersteine) zo, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de kubusvormige stenen (10×10 cm.) zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden van de betreffende bewoner gestanst.

Met deze legging (er volgen er de komende jaar nog meer) wordt de herinnering levend gehouden aan de Joodse families Kleinkramer (6 personen) en Hartog den Hartog (4 personen) en aan Merwedegijzelaar Klaas Görtemöller.

Een van de Struikelstenen is bedoeld voor Simon (Siem) de Hartog. Eind vorig jaar kreeg de Stichting Struikelstenen Sliedrecht het schoolrapport van Siem van de 1e klas ULO. Ernst van den Dool (directeur Drukkerij Van den Dool) had het gevonden tussen de spullen van zijn vader (Henk van den Dool), die les gaf in Duits & Handel aan de Openbare School voor U.L.O. in Sliedrecht. Zijn vader, zo vertelde Ernst, had het rapport bewaard voor als Siem zou terugkeren naar de school. Dat gebeurde nooit …

Siem werd samen met zijn broertje, vader, moeder, grootvader (Simon den Hartog 'Hartog de Jood'), oma en nog drie andere familieleden op 17 november 1942 op last van Sicherheitspolizei Rotterdam op transport gesteld naar Amsterdam 'ter beschikking van de Duitse autoriteiten aldaar', zoals het politierapport van die dag meldt. Het hele gezin Hartog den Hartog wordt op 5 februari 1943 in Auschwitz om het leven gebracht.Siem werd 15 jaar oud.

De Struikelstenen worden vanaf 9 uur gelegd aan de Adriaan Volkersingel 22 (familie Kleinkramer). Aansluitend volgen de stenen voor de familie Hartog den Hartog (Adriaan Volkersingel 25). En de steen voor Klaas Görtemöller wordt als laatste (rond 10.00 uur) gelegd ter hoogte van het kantoor van ABB, Molendijk 160.

Meer informatie: www.struikelstenensliedrecht.nl en https://www.facebook.com/struikelstenensliedrecht.