• Facebook Stichting Struikelstenen Sliedrecht

Eerste struikelstenen begin volgend jaar geplaatst

SLIEDRECHT De eerste elf struikelstenen worden in Sliedrecht gelegd op maandag 6 februari. Dat maakte Stichting Stuikelstenen Sliedrecht donderdagavond bekend.

Gunter Demnig, de kunstenaar die de stenen produceert, komt dan zelf naar het baggerdorp om de stenen om 9.00 uur in de ochtend te plaatsen.

door Simon Fousert

Het doel van de stolpersteine, zoals de originele naam luidt, is om de tijdens de Tweede Wereldoorlog verdreven en omgebrachte personen te blijven herinneren. De stenen worden op de stoep gelegd voor de woningen waar deze mensen destijds woonden. In totaal is het de bedoeling dat er in Sliedrecht zeker veertig stenen worden neergelegd, aldus Gerrit Venis, secretaris van de stichting tijdens de bijeenkomst in de Dijksynagoge, waar ook verschillende nabestaanden aanwezig waren. Het gaat om achttien Joodse inwoners, tien Joodse onderduikers, één inwoonster die Joodse kostgangers of onderduikers had en de elf Merwedegijzelaars, jonge mannen die bij een razzia werden opgepakt, als vergelding voor het ombrengen van NSB-landwachten. De elf stenen die in februari gelegd worden, zijn voor de Joodse families Kleinkramer, Hartog den Hartog en voor Klaas Görtemöller, één van de Merwedegijzelaars.

Het project wordt via crowdfunding gefinancierd. Tot nu toe is er bij de stichting genoeg geld binnengekomen voor 27 stenen, die per stuk 120 euro kostten. Venis: ,,Ik verwacht, Sliedrecht kennende, dat het resterende bedrag er ook wel komt." Doordat er wereldwijd veel vraag naar is, lukt het niet alle stenen tegelijk te plaatsen. Dat vindt de stichting echter niet zo'n probleem, op deze manier wordt de aandacht voor het neerleggen van de stenen alleen maar verspreid. Verwacht wordt dat alle veertig stenen in een paar jaar geplaatst zijn. De stichting sluit niet uit dat er in de loop van de tijd nog meer stenen bijkomen. Als de stenen er liggen, zal de stichting het onderhoud op zich nemen. Ook willen ze lespakketten voor scholen maken, zodat nieuwe generaties de verhalen uit Sliedrecht zullen blijven horen.