• Koen Suyk

Eis: drie jaar cel voor ontucht met stiefkinderen

SLIEDRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 5 juli in de Dordtse rechtbank een celstraf van drie jaar geëist tegen een 33-jarige man uit Sliedrecht. De man heeft zich volgens het OM een aantal jaar geleden schuldig gemaakt aan ontucht met zijn twee minderjarige stiefkinderen. Dit ontucht bestond onder meer aan het betasten en likken van de geslachtsdelen van de kinderen. Ook zou de man zich oraal hebben laten bevredigen door één van de meisjes. De feiten vonden vanaf 2009 in Sliedrecht plaats. De slachtoffers waren toen 8 en 12 jaar oud.

De Sliedrechter bekende op zitting dat hij beide zusjes inderdaad had betast en gelikt. Waarom hij het deed, weet hij niet. ,,Ik weet nog steeds niet waarom dit is gebeurd. Ik werd er in ieder geval niet opgewonden van", vertelde de dertiger. Omdat er nog geen reclasseringsrapport is opgemaakt, staat de waaromvraag nog open. De slachtoffers verklaarden dat de handelingen in een bepaalde periode twee à drie keer per week voorkwamen. De orale seks die plaatsgevonden zou hebben, ontkende de man stellig.

SLACHTOFFERVERKLARING In een slachtofferverklaring liet één van de zusjes weten wat voor impact alles op haar heeft gehad: ,,In de periode dat dit gebeurde voelde ik me bang en eenzaam. Ik voelde me nergens meer veilig, behalve bij m'n paard. Ik was een kind; aan het begin van de puberteit en durfde wat er was gebeurd met niemand te delen, omdat ik bang was voor de gevolgen èn bang was om niet geloofd te worden. Ik probeerde de herinneringen weg te stoppen, maar het werd steeds heftiger, waardoor ik het uiteindelijk tegen een tante heb verteld. Daardoor heb ik nu helaas geen contact meer met mijn moeder en zijn de verhoudingen in de familie ernstig verstoord. Ik snap niet dat een volwassen man dít met een kind kan doen. Nu wil ik er een streep onder zetten en verdergaan met mijn leven."

SPIJT

,,Erg," reageerde de verdachte, nadat de verklaring was voorgelezen. Later, bij 'het laatste woord' voegde hij daaraan toe: ,,Ik heb er veel spijt van, maar kan het niet meer terugdraaien."

EIS De officier van justitie begon vervolgens met haar strafeis. Ze vroeg de rechtbank om aan de Sliedrechter een onvoorwaardelijke celstraf van 36 maanden op te leggen. Zij ging er daarbij uit dat er sprake is geweest van binnendringen van het lichaam bij beide meisjes. Daarnaast vroeg de officier om een toewijzing van 1.750 euro smartengeld.

ONVOLDOENDE BEWIJS De advocate van de man vond deze eis te hoog. ,,Er is onvoldoende bewijs voor 'binnendringen van het lichaam'. Uit de verklaringen komt namelijk naar voren dat cliënt oppervlakkig gevoeld en gelikt heeft. De eis is te zwaar. Een voorwaardelijke straf, mogelijk in combinatie met een werkstraf, lijkt mij een goede stok achter de deur. Zeker gezien het feit dat er nog geen reclasseringsrapport is en de waaromvraag dus nog niet is beantwoord."

De rechtbank gaat over de zaak nadenken en doet 19 juli 2016 uitspraak.