• Onderwerp:
  Baggerfestival

  Bij openbaarmaking is naamsvermelding verplicht alsmede copyrightvergoeding verschuldigd.
  Fotografie Richard van Hoek
  Biezenhaak 4
  3356 CR Papendrecht
  Tel. 06-22927008
  E-mail foto@richardvanhoek.com
  Bank 35.30.80.659
  BTW NR. 1810 16 953 B01
  Lid NVJ/NVF

  Bij openbaarmaking is naamsvermelding verplicht alsmede copyrightvergoeding verschuldigd.
  Fotografie Richard van Hoek
  Biezenhaak 4
  3356 CR Papendrecht
  Tel. 06-22927008
  E-mail foto@richardvanhoek.com
  Bank 35.30.80.659
  BTW NR. 1810 16 953 B01
  Lid NVJ/NVF

  Fotografie Richard van Hoek

Enthousiasme over terugkeer Baggerfestival

De terugkeer van het Baggerfestival heeft Sliedrecht voor een groot deel te danken aan wethouder Hans Tanis. Hij was het die dit gestrande schip besloot vlot te trekken. ,,Het was een gok. Sommigen zeiden: waar begin je aan? Maar ik zag het zitten. Ook omdat ik het zelf zo leuk vind. En na alle enthousiaste reacties die ik de afgelopen week heb mogen ontvangen weet ik dat het een goede gok was. Het leeft. En het leeft breed."

Tanis kijkt liever niet lang naar het verleden van het Baggerfestival. Hij vindt nu vooral de toekomst interessant. ,,Wat gebeurd is, is gebeurd. Dat boek is dicht. Het festival krijgt een tweede kans." Wel neemt hij de goede dingen uit het verleden mee. ,,Alle sterke punten, en dat zijn er veel, krijgen uiteraard weer een plekje. Wel leggen we de focus nu iets anders. Het moet vooral een festival voor een door Sliedrechters worden. Daarbij willen we verbindingen maken tussen de verschillende groepen in onze samenleving. Natuurlijk gaat het in de eerste plaats om meer reuring in het dorp, maar dan wel voor iedereen. Voor elk wat wils", vertelt de wethouder.

Het verleden heeft hem ook een wijze les geleerd. ,,De gemeente zit niet in de organiserende stichting. De gemeente adviseert en faciliteert alleen." De kersverse Stichting Baggerfestival bestaat uit André Boer (voorzitter Rotary, directeur Krohne), Albert Visser (IHC, VSO, Griendencollege), Kees van de Graaf (directeur baggerbedrijf De Boer), Adrie Stuij (voorzitter Sliedrecht Bruist, Bakker Sliedrecht, VSO) en de voorzitter Jan Huijbers (directeur Van den Herik, Rotary, Vereniging van Waterbouwers). Tanis bemerkt bij alle betrokkenen groot enthousiasme. ,,Er begint een bijzondere dynamiek te ontstaan in het gezelschap. Dat is heel mooi om te zien."

INSPIREREND Jan Huijbers beaamt dat direct. ,,Iedereen is heel positief en dat werkt inspirerend." Rond de stichting is een veel groter team met betrokkenen al druk bezig met de voorbereidingen. ,,Ik denk dat zo'n zestig mensen al hard aan het werk zijn. Iedereen geheel vrijwillig uiteraard. Puur omdat ze dit festival een warm hart toedragen."

Zelf twijfelde hij ook geen moment toen hij voor de stichting werd gevraagd. ,,Het Baggerfestival was altijd een geweldig fenomeen en bovendien van groot belang voor het dorp. Na zeven jaar afwezigheid gaan we er alles aan doen om ook van de elfde editie een groot succes maken", zegt Huijbers. ,,Natuurlijk hebben we daarbij niet alles in de hand. Wat doen de bedrijven, onze sponsoren, in deze nog steeds moeilijke economische tijd? Hoe wordt het festival bezocht? Maar ik heb daar alle vertrouwen in. Wij gaan er in ieder geval voor. En we gaan ervoor tot het gaatje."

Huijbers hoopt met deze elfde editie ook veel jongeren te bereiken. ,,Instroom van jonge mensen in onze bedrijfstak is heel belangrijk. Met het Deltaplan ligt er een enorme uitdaging voor Nederland en daar hebben we jonge mensen voor nodig. Van lassers tot ingenieurs. Het Baggerfestival kan jongeren hiervoor enthousiasmeren. Daarom hebben we ook het onderwijs bij de organisatie betrokken."

FEEST Maar het festival moet natuurlijk vooral een groot feest worden. Daarbij komt ook Sliedrecht Bruist om de hoek kijken die tekent voor de muzikale invulling van het podium op het Dr. Langeveldplein. Ook hier is het motto: voor en door Sliedrecht. ,,Alleen op vrijdagavond zal een grote band als publiekstrekker fungeren. Verder zijn het vooral de Sliedrechters die zich mogen laten zien. Denk aan United by Music, onze koren en andere lokale talenten", vertelt Stuij.

Stuij kan al wel een tipje van de sluier oplichten over de andere activiteiten. ,,Op het Dr. Langeveldplein wordt verder een verenigingsmarkt gehouden waar Sliedrechters zich kunnen presenteren, er komt een braderie in het centrum, er zijn activiteiten met baggerschepen in de haven, het Baggermuseum heeft een gevarieerd programma, er kunnen helikoptervluchten gemaakt worden, IHC opent de deuren en op het Plaatje organiseert de Rotary met Sliedrecht Sport een beachvolleybaltoernooi."

Of er ook een kermis komt (en waar?) is nog niet zeker. Gesprekken daarover worden momenteel gevoerd met exploitanten.

Het Baggerfestival eindigt zaterdag 4 juli rond 18.00 uur. De stichting maakt binnenkort meer bekend over het volledige programma.

Met de terugkeer van het Baggerfestival komt het evenement Baggerpop van Sliedrecht Bruist te vervallen. Ook het eerder aangekondigde Havenconcert van de Rotary is geschrapt omdat ook deze organisatie de krachten heeft gebundeld met het Baggerfestival.