• Romy den Otter

Erik haalt ruim 1500 euro op voor MS Fonds

SLIEDRECHT Erik Heijkoop (39) heeft afgelopen woensdag 30 mei een bijzondere prestatie geleverd. Hij daalde de trap bij de Hema in Sliedrecht af, om deze vervolgens weer te beklimmen. Om van beneden bij de Jumbo naar boven bij de Hema te komen, is het nodig drie keer elf treden te beklimmen. Voor een gezond persoon is dit in geen enkel opzicht een probleem. Voor Erik wel. Doordat hij MS heeft, is traplopen voor hem een ontzettend grote inspanning.

Erik lijdt inmiddels zeven jaar aan MS en is door deze ziekte rolstoelgebonden. Hij wil graag meer aandacht voor Multiple Sclerose en organiseerde om deze reden de actie die hij woensdag, op Nationale MS-dag, tot uitvoering bracht. Met de hulp van zijn fysiotherapeute Judith Gijsbertsen liep hij de trap bij de Hema af en weer op. Het behalen van dit succes ging niet vanzelf. Zeker met het warme weer was het traplopen een grote uitdaging. Maar het is Erik gelukt. Hij haalde met zijn actie 'Beertreden' maar liefst 1.530,93 euro op voor het Nationale MS Fonds.

Er waren behoorlijk wat mensen komen kijken naar Erik, die hem tijdens het uitvoeren van de actie aanmoedigden en motiveerden. Peter Donk, journalist van Sliedrecht24 en mediapartner van Erik's actie, presenteerde het evenement. Om een veilige afdaling en klim te garanderen, werd gebruik gemaakt van valbescherming. Na het afdalen van de trappen kreeg Erik van demissionair-wethouder Hanny Visser een T-shirt aangeboden.

Binnen een recordtijd van tien minuten had Erik de drieëndertig treden naar beneden afgelegd. Terwijl hij even op adem komt zegt hij: ,,Ik heb het heel erg zwaar nu." Nadat hij weer een beetje op kracht gekomen is, begint de klim naar boven. De eerste elf treden gaan heel vlot, maar naar het einde toe wordt het steeds moeilijker. De muziek en aanmoedigingen helpen Erik uiteindelijk naar boven, waar hij mededeelt: ,,Ik ben trots op deze prestatie, maar het is wel een uitdaging om nog een keer zoiets te doen."