• Het Sliedrechts Museum. (Foto Sliedrechts Museum)

    Sliedrechts Museum
  • De kleurplaat waarmee mooie prijzen kunnen worden gewonnen. (Foto Sliedrechts Museum)

    Sliedrechts Museum

Feestelijke (her)opening Sliedrechts Museum

SLIEDRECHT Over een paar weken is het zover; na een jaar aanbouwen, verbouwen en vernieuwen wordt het Sliedrechts Museum heropend. Op de open dag op zaterdag 6 juli kan iedereen het resultaat te komen bekijken. De officiële opening zal op een eerder tijdstip door burgemeester Bram van Hemmen gedaan worden.

De aanbouw achter het museum was een lang gekoesterde wens. Niet alleen om meer ruimte te krijgen voor collectie en opslag, maar ook om het Sliedrechts Museum, de Historische Vereniging Sliedrecht en de Genealogische Vereniging De Stamboom te herenigen onder één dak. Sinds 2016 werken de drie verenigingen al samen in het Historisch Platform Sliedrecht.

De HVS werd in 1981 opgericht als Oudheidkundige Vereniging Sliedrecht, in 2003 werd Oudheidkundige veranderd in Historische. Zij waren gevestigd in het Onderhuys in Kerkbuurt-West. Die ruimte was beperkt, en samen onder één dak is beter. De Stamboom verbleef sinds 2005 in de Reling. Daarvoor waren ze vanaf 1991 gehuisvest in het museum, eerst in de ruimte naast de winkel van Boer, later in de oude politiecellen in de kelder van het museum.

Nu zitten beide verenigingen in de benedenzaal van de nieuwbouw. Ook hebben ze opslagruimte in de kelder. Tevens zijn hun boeken over Sliedrecht en algemene historie ondergebracht in de bibliotheek op de zolderverdieping, samen met de boeken van het museum. Alle historische kennis in één gebouw, waardoor de samenwerking nog makkelijker wordt.

Om die samenwerking meteen vorm te geven is in het afgelopen jaar gezamenlijk hard gewerkt aan het ontwikkelen van een nieuw onderdeel van de vaste expositie van het Museum, namelijk 'De Tijdlijn van Sliedrecht'. Deze eigentijdse expositie laat in vogelvlucht de lange geschiedenis van dit lintdorp aan de Merwede zien.

ROLSTOELTOEGANKELIJK Maar dat is niet het enige waar in het afgelopen jaar aan gewerkt is. Door de lift in de aanbouw was het mogelijk om het museum voor een veel groter deel toegankelijk te maken voor mindervaliden. De benedenetage is nu bereikbaar en zoveel mogelijk aangepast. En door het aanbrengen van een rolstoellift is ook de geheel heringerichte Raadzaal nu toegankelijk voor mensen met rollators en rolstoelen.

KLEURWEDSTRIJD Speciaal voor de opening is een kleurwedstrijd uitgeschreven. De kleurplaat staat in deze krant en is te downloaden op www.kompas.sliedrecht.nl en op de website van het Sliedrechts Museum: www.sliedrechtsmuseum.nl. Met de kleurwedstrijd zijn mooie prijzen te winnen en iedereen tot en met 12 jaar mag meedoen. De kleurplaat kan tot uiterlijk 29 juni ingeleverd worden in de brievenbus van het Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99/101. De uitreiking van de prijzen zal plaatsvinden op de Open Dag.

Het Sliedrechts Museum wordt met trots gepresenteerd op de open dag op zaterdag 6 juli. Vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur kan iedereen komen kijken, toegang is gratis op deze feestelijke dag.