Feestelijke opening nieuwe locatie VSO Bleyburgh

SLIEDRECHT Glunderende leerlingen staan bij de ingang van de nieuwe locatie van VSO Bleyburgh in het pand van het Griendencollege aan de Dr. Kamerlingh Onneslaan tijdens de feestelijke opening afgelopen vrijdag. In de nieuwe werkkleding waar in oranje letters 'keuken' prijkt, bieden ze gasten een drankje aan. Zelfgemaakte slingers geven de nieuwe hal het feestelijke gevoel wat het verdient.

,,Ze hebben flink hun best gedaan in de keuken", complimenteert een gast de hapjes die voorbij komen. Van komkommer met feta, zalmwraps en plateaus worst tot dadels met roomkaas en een walnoot. Cadeaus bedekken een tafel, zelfs goudvis in een vissenkom met lint staat aan het eind van de middag tussen alle presentjes.

Waar de leerlingen voorheen van 6 jaar tot 18 jaar op dezelfde locatie konden blijven, gaan ze nu écht naar de middelbare. Een groot gebouw met lichte kleuren en, zoals dat op een middelbare school hoort, een trap. Directeur Tom Munnik neemt het woord, door falende techniek niet met microfoon maar op de derde tree en een heldere met enthousiasme doordrenkte stem. ,,Dit is eigenlijk onze derde opening", zegt Munnik. Waarmee hij verwijst naar de eerste schooldag op 24 augustus en de 'tweede opening' op 31 augustus. ,,Toen we de deuren open deden en het water letterlijk van de trappen zagen gutsen." Ze moesten die dag zelfs een dag dicht. En 11 september is daar dan de derde opening, 's ochtends voor ouders en buurtbewoners, later op de middag de meer officiele opening voor sponsoren en medewerkers.

Munnik spreekt over de school met haar unieke leerlingen. Kinderen die moeilijk leren, net iets anders zijn dan 'normale' leerlingen. Maar waarvan hij de droom heeft dat ze na hun schooltijd zelfstandig of met een beetje begeleiding kunnen wonen, dat ze betaald of onbetaald kunnen werken en dat ze zelf hun vrijetijdsbesteding kunnen indelen. Hij sluit af met het gedicht dat hij 3 jaar geleden bij zijn aantreden ook had voorgedragen. ,,Wees maar jij, blijf bijzonder, zing gewoon je eigen wijs." Omdat het lint al geknipt is, wordt er bij deze opening iets onthuld, het nieuwe logo wordt vol trots gepresenteerd. ,,Die komt volgende week buiten aan de muur, en anders de week daarna", grapt Munnik.

De waslijst sponsoren die kleding, materialen voor het technieklokaal en zelfs keukenmachines hebben geschonken worden uitvoerig bedankt.

Meer nog dan de woorden van directeur en wethouder raken de woorden van bevlogen klassenassistente Rian tijdens de rondleiding. Vol passie vertelt ze over de school, de rust die hier gevonden is en de tijd die genomen kan worden voor elke leerling. Bij de uitgang zegt ze elke leerling die geholpen heeft bij de opening gedag. Het bloemetje dat elke leraar op het shirt droeg is gaan hangen. Tegen een moeder die een van de leerlingen komt ophalen zegt ze: ,,Weet je wat hij tegen me zei? Je lijkt wel een treurwilg", en ze lacht nogmaals hard, samen met hem, om zijn opmerking.

Een lerares zegt bij vertrek tegen de vrouw van directeur Munnik: ,,Nu krijg je hem terug hoor, nou ja, voorlopig dan. Tot de volgende verbouwing."