• Sliedrechts Museum

Filmdag over Watersnood in Baggermuseum

SLIEDRECHT In het Nationaal Baggermuseum wordt zaterdag 3 februari een filmprogramma gepresenteerd over de Watersnood van februari 1953 en de Deltawerken die daarop volgden.

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 stond ten noorden van Schotland een storm met orkaankracht. Een zware storm die over de volle lengte van de Noordzee het water opstuwde tot recordhoogte richting de Nederlandse kust. De dijken in het Deltagebied begaven het en op veel plaatsen in Zeeland, West Brabant, de Zuid-Hollandse eilanden en delen van de Hoekse Waard, IJsselmonde, de Alblasserwaard en de Biesbosch, liepen onder water.

Een ramp waarbij 1836 mensen om leven kwamen en ruim 100.000 mensen hun huis en bezittingen verloren. In één nacht veranderde 165.000 hectare land in een rampgebied bedekt door de zee. Ook in Engeland, België en Duitsland vonden overstromingen plaats en vielen honderden slachtoffers. Op zee verloren bij schikbreuken velen het leven.

In Nederland werd de Deltacommissie geïnstalleerd en het Deltaplan werd Delta Wet. De wederopbouw en de totstandkoming van de Deltawerken brachten economische vooruitgang.

In het filmprogramma dat zaterdag 3 februari wordt vertoond, zijn onder andere beelden te zien van de Watersnoodramp zelf, maar ook de aanleg van de Haringvlietdam, de stormvloedkering in de Oosterschelde en de natte werken voor de Maeslantkering komen aan de orde.

Het filmprogramma wordt zaterdag 3 februari in twee delen uitgevoerd. Vanaf 11.00 uur start het programma en vanaf 14.00 uur wordt hetzelfde programma nogmaals vertoond. De filmdag kan worden gecombineerd met een bezoek aan het Sliedrechts Museum, waar vanaf 27 januari de tentoonstelling Waternood in Sliedrecht te zien valt.

Het volledige filmprogramma is te zien op www.baggermuseum.nl. Het Nationaal Baggermuseum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Er is een ruime gratis parkeerplaats op eigen terrein. De gemeente Sliedrecht voert werk uit aan de Molendijk. Het Nationaal Baggermuseum is bereikbaar via de westkant van de Deltalaan, linksaf de Molendijk op en na een paar honderd meter aan de rechterkant is het Baggermuseum.