Filmfestival en goudbaggeren in herfstvakantie

SLIEDRECHT In het Nationaal Baggermuseum wordt zaterdag 17 oktober vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur een filmprogramma gepresenteerd, afgestemd op de jeugd en hun vaders.

Om 11.00 uur start een leerzame film over het hoe en wat van verschillende scheepstypen. De in de film gestelde vragen worden met animatiebeelden beantwoord. Tegen 11.30 uur volgt een opname van verschillende baggerwerktuigen waarmee waterbouwkundige werken worden uitgevoerd. Kort na 12.00 uur ziet de toeschouwer het leven en werken van de griendwerkers in de Biesbosch. In de jaren 70 van de vorige eeuw werden waterbergingen aangelegd voor de drinkwatervoorziening van de stad Rotterdam. Het zand wat bij het baggerwerk werd gewonnen is gebruikt voor de aanleg van het industrieterrein Moerdijk.

Om 12.15 uur wordt een film getoond over de aanleg van de Poort van Europa, de aanleg van het nieuwe noorder- en zuiderhoofd bij Hoek van Holland en de aanleg van Maasvlakte 1. De aanleg van de Eurogeul in zee werd noodzakelijk voor de nieuwe generatie mammoettankers. Scheepswerf Verolme bouwde een van de eerste mammoettankers. Vanaf 12.40 uur volgt een film over het baggeronderhoud van de Rotterdamse havens waarbij het verontreinigde slib werd verpompt naar het slibdepot De Slufter op de Maasvlakte. Aansluitend om 13.15 uur zien bezoekers een film over het laden en lossen van schepen in de grootste havens ter wereld, Europoort. Afgesloten wordt met een film over de historie van reddingsboten van de KNRM. Het volledige programma wordt vanaf 14.00 uur 's middags opnieuw vertoond.

De herfstvakantie valt dit jaar samen met de Museumkidsweek, gesponsord door de Rabobank, met als thema Schatzoekers. In het Baggermuseum kunnen kinderen op de woensdag- en zatermiddagen in deze week zelf horen over de baggeraars die in het verleden op zoek zijn geweest naar staven goud. Een spannend verhaal waar ook nog veel geheimzinnigheid om heen hangt. Ze mogen in het museum ook zelf op zoek gaan naar goudschatten die op een aantal plekken in het museum zijn verborgen. Wie daar een mooie foto of film van maakt en deze uploadt op de website www.museumkids.nl maakt kans op mooie prijzen. Overigens wordt elke inzending beloond met een 'Gouden Boekje' van Harmen van Straaten.

Tijdens de herfstvakantieweek is de BaggerPraktijkTuin open op woensdagmiddag 21 oktober en op zaterdagmiddagen 17 en 24 oktober. Dijken bouwen, met water, zand en modder bezig zijn, ontdekken hoe een baggerpomp werkt: veel boeiende bezigheden voor iedereen.

Meer informatie via www.baggermuseum.nl.