Frietpower voor raad tijdens marathon-vergadering

SLIEDRECHT Elke zaterdag, vaste prik, twittert de fractievoorzitter van het CDA Ton Spek over zijn zelfgebakken verse frieten met de hashtag #frietpower. Hij heeft daarmee binnen twitterend Sliedrecht naam en faam verworven. Dinsdag mag hij deze roem waarmaken tegenover de voltallige gemeenteraad. Halverwege de marathon-vergadering over de Kadernota zal hij 45 man van de broodnodige #frietpower voorzien.

Spek bakt elke zaterdag verse friet voor zijn gezin en eventuele gasten. Het zouden de lekkerste frieten van Sliedrecht zijn, al kunnen tot nu toe maar weinigen dit beamen. Dinsdag komt daar verandering in als hij een club van 45 raadsleden, collegeleden en ambtenaren zijn culinaire hoogstandje moet voorschotelen. ,,Een enorme uitdaging, maar ik was het natuurlijk aan mijn stand verplicht die aan te gaan", zegt Spek lachend.

De uitdaging is zo groot omdat het een lastige aardappeltijd is, licht de fractievoorzitter toe. Het ene seizoen loopt ten einde en de nieuwe oogst is niet geschikt. ,,Die moet je te lang voorbakken. Dat gaan we niet redden met deze hoeveelheden." Maar in goed overleg met zijn vaste leverancier, het Aardappelpakhuis in Dordrecht, is een goede oplossing gevonden. Dit weekend schilde en sneed hij 20 kilo Frieslanders.

Een tweede uitdaging is de logistiek. De enorme berg frieten moeten in de beperkt uitgeruste bedrijfskantine van het gemeentekantoor worden gebakken. Maar daarover hebben de bodes en de fractievoorzitter al uitgebreid vergaderd. ,,Het gaat helemaal goed komen. Nog een lekkere klodder groene CDA-mayo erbij en smullen maar, haha."