• Josje Blokland Fotografie

Geboren Sliedrechtse reist wereld over als filmmaker en fotografe

SLIEDRECHT Op relatief korte periodes na slaat fotografe en documentairemaakster Sanne de Jager sinds haar achttiende haar vleugels over de wereld uit. Na de eerste maanden in Haïti was ze vorige week even in Nederland. Het Kompas zocht haar op. ,,Het maakt niet meer uit waar ik ben."

door Simon Fousert

In oktober wordt ze pas 27, maar de biografie van Sanne de Jager bevat figuurlijk gezien meer belevenissen en reiskilometers dan menigeen op hoge leeftijd. Op haar veertiende maakte de geboren Sliedrechtse haar eerste documentaire. Dat was voor een filmproject van ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland, onderdeel van de wereldwijde koepelorganisatie Plan International. Achteraf zou je kunnen zeggen dat het balletje vanaf toen is gaan rollen. Die productie leverde de eerste contacten binnen Plan en andere organisaties en van het één kwam het ander. ,,Op dit leeftijd bevond ik mij nog in de schattige fase en werd mij misschien wat meer gegund, maar na een tijdje is dat voorbij natuurlijk. Dan beoordelen ze je gewoon op het werk", vertelt ze. In de jaren die volgen reist ze voor vooral ontwikkelingsorganisaties verschillende Afrikaanse landen en India af. Op haar achttiende volgt een volgende stap. De verhuizing naar Parijs. ,,Waarom niet? Sliedrecht is ook maar Sliedrecht. Eigenlijk wilde ik al eerder, maar ik moest wachten tot mijn achttiende verjaardag." Ze werkt daar onder meer als au pair, om zich het Frans eigen te maken. Later keert ze terug naar Nederland om in Amsterdam Media & Cultuur en ook Psychologie & Marketing te studeren. In Beiroet (Libanon) waar ze een paar maanden woont, ontmoet ze Rami, die sinds een paar weken officieel haar man is. Hij werkt voor Heineken en reist voor zijn werk ook de wereld over. Sinds maart zijn ze neergestreken in Haïti. Op werkgebied richt Sanne zich nu op de combinatie van film en fotografie. Dat doet ze voor ngo's (niet-gouvermentele organisaties) maar ook voor commerciële bedrijven (fashionshoots) of particulieren (portret -en of bruidsfotografie).

Haïti is voor de komende anderhalf jaar de vaste plek voor het kersverse echtpaar. Zo goed als, want in het najaar verblijft Sanne zes weken in New York voor een opleiding fashion fotografie.

Na 'Haïti' wacht weer een nieuw avontuur, maar wat is nog niet bekend. ,,Dat horen we pas laat. Vier weken van tevoren wisten we pas dat we hiernaartoe gingen", vertelt Sanne. Het maakt ook niet uit. De ervaringen van de afgelopen jaren hebben een flexibel persoon van haar gemaakt. ,,Het maakt niet uit waar ik ben. Ik ben nu niet zo gebonden aan een plek, heb ook nooit heimwee. Als je meegaat in de flow, kom je er wel. Het is wel een proces, maar aan de andere kant: je moet wel. Ik denk wel dat ik een leuker mens ben geworden." Voor wie aanstalten maakt richting het reisbureau heeft Sanne wel tips. ,,Als het kan, moet je zeker gaan. Maar dan wel alleen. Dan ontdek je hoe het is, omdat je voelt hoe het is om ver in de minderheid te zijn. En ga voor minstens een jaar."