Gedwongen 'scheiding' voorkomen

Diamanten echtpaar samen in verpleeghuis

SLIEDRECHT Het echtpaar Westbroek viert zaterdag 5 maart hun zestigjarig huwelijk. Nu komt een dergelijk jubileum steeds vaker voor. Maar het bijzondere is dat het echtpaar, nadat zij daarvoor geïndiceerd waren, is verhuisd naar verpleeghuis Waerthove en daar hun eigen appartement bewonen. Dankzij naarstig speurwerk van hun kinderen hoeft het echtpaar Westbroek de laatste jaren van hun zestigjarig huwelijk niet gescheiden van elkaar door te brengen.

Door Jan Wieman

Toen Annie en Cor zestig jaar geleden wilden trouwen vroeg hij de bakkers, groente- en melkboeren en kruideniers, die toen nog aan huis kwamen, of zij adressen wisten waar delen van huizen verhuurd werden. Zo kregen zij een deel van een herenhuis in Rotterdam-Kralingen, bestaande uit 2 kamers, de keuken in de bedstee, het bad op zolder, het toilet moest gedeeld worden met de overige bewoners. "Ik nam direct ontslag" zegt Annie. "Moet dat nou? Zei mijn baas, maar ja zo ging dat in die tijd." Al snel kwamen twee kinderen. Het huis werd te klein.

Het echtpaar besloot te verhuizen, zo kwamen ze in Papendrecht terecht. Cor: "Ik kocht daar een huis voor 20.000 gulden, na aftrek van subsidie betaalden we 12.500 gulden." Cor ging als zelfstandig ondernemer verder en richtte zijn eigen assurantiekantoor op, met kantoor aan huis. Dit bleek succesvol, de cliëntenkring breidde zich steeds verder uit, de kantoorruimte en het personeelsbestand eveneens. Toen Cor op zijn 65ste besloot te stoppen, Annie stopte op haar 60ste, waren er 10 mensen in dienst. Ook werden er nog 2 kinderen geboren in Papendrecht.

Er kwam een moment dat het noodzakelijk werd dat Cor mantelzorg op zich ging nemen en steeds meer huishoudelijke taken overnam, iets wat hij met veel liefde en plezier deed. In april 2015 kreeg hij echter een hersenbloeding waardoor een halfzijdige verlamming optrad en hij in een rolstoel terecht kwam. Dit bracht een scheiding van het echtpaar teweeg, beiden kwamen in het verpleeghuis terecht, maar op aparte kamers, later kregen zij een provisorisch ingerichte 2-persoonskamer. Toen kwamen de kinderen in actie! Zij vonden bij de Rivas Zorggroep in verpleeghuis Waerthove in Noorderwaert een schitterend gestoffeerd 2-kamerapartement met badkamer, serre en kookgelegenheid waar het echtpaar hun eigen meubels konden plaatsen." We hebben nu meer ruimte dan toen we trouwden. We zijn hier dik tevreden mee en onze kinderen erg dankbaar" zegt het echtpaar.

Carina van Galen, teamleider van Noorderwaert, waar het echtpaar Westbroek woont, vertelt: "Deze mogelijkheid bestaat sinds 1½ jaar, het is door de nieuwbouw mogelijk geworden en is toekomstbestendig. Twee mensen die een indicatie hebben voor een verpleeghuis kunnen in deze appartementen wonen, echtparen, 2 broers, 2 zussen, elke combinatie is mogelijk. De ruimte is groot genoeg om de voorziening te kunnen regelen. In Waerthove zijn voorzieningen en hulp aanwezig."

Het echtpaar Westbroek zal, samen met hun vier kinderen, elf kleinkinderen, achterkleinkind,familie vrienden en kennissen gaan genieten van hun feest in partycentrum De Lockhorst.