• Cees Wouda

Gemeente gaat strijd aan vuurwerkoverlast

SLIEDRECHT De gemeente Sliedrecht neemt dit jaar extra maatregelen tegen vuurwerkoverlast. Vier teams gaan in de maanden november, december en januari de straat op om te handhaven.

De teams bestaan uit wijkagenten, bijzondere opsporingsambtenaren, beveiligingsmedewerkers en vrijwilligers van buurtpreventie Sliedrecht. Zij maken gebruik van de informatie van het vuurwerkdetectiesysteem, dat ook dit jaar weer is aangezet.

Het vuurwerkdetectiesysteem werkt als volgt: binnen een gebied van twee vierkante kilometer staan vijf detectiepalen. De apparatuur aan die palen meet hoe hard de knallen zijn en waar ze precies vandaan komen. Burgemeester Bram van Hemmen legt verder uit: ,,Vorig jaar hebben we vooral in kaart gebracht hoeveel klappen het waren, hoe hard ze waren en waar het was. Nu wil ik de pakkans vergroten. Daarom heb ik nóg meer mensen ingezet in de komende tijd. Het meetinstrument werkt real time en we kunnen op een paar meter nauwkeurig zien waar er wordt geknald. We kunnen overtreders zo snel pakken."

Het vuurwerkdetectiesysteem heeft vorig jaar bijna duizend knallen geregistreerd buiten de periode dat het wettelijk is toegestaan om vuurwerk af te steken. In minimaal de helft van de registraties gaat het om illegaal vuurwerk. Ook blijkt dat het om steeds hardere knallen gaat, soms zelfs richting de 200 decibel. Ter vergelijking: de pijngrens van het menselijk oor ligt tussen de 130 en 140 decibel.

Van Hemmen: ,,Ook nu al hebben we vanaf 7 september 28 klappen geregistreerd, waarvan er zeker 20 heel hard waren. Het gaat mij er niet om dat we vuurwerk helemaal verbieden, want ik ben ook jong geweest, maar ik ben wel tegen die zware klappen van illegaal vuurwerk. Dat wil ik tegengaan. Ik denk dat ik door er een particulier beveiligingsbedrijf op te zetten, er alles aan doe om de pakkans zo hoog mogelijk te maken. Als je gepakt wordt zijn er geldboetes en wie minderjarig is mag ook naar Bureau Halt."

Sliedrecht besteedt ook met berichten en filmpjes op Instagram, Facebook en Twitter aandacht aan het probleem. De berichten op social media worden geplaatst met de vermelding #VeiligSliedrecht. Ook biedt Bureau Halt vuurwerklessen aan bij de basisscholen in Sliedrecht.