• Archief BDUmedia

Gemeente kan woningen overnemen

SLIEDRECHT Inwoners die onder een hoogspanningslijn wonen kunnen vanaf dit jaar hun woning verkopen aan de gemeente. In de gemeente Sliedrecht gaat het om 24 woningen.

door Simon Fousert

De bewoners om wie het gaat werden eerder deze week door de gemeente bijgepraat over de regeling. In Sliedrecht gaat het om negentien woningen aan de Baanhoek en verder staan ook vijf huizen aan de Rivierdijk onder een hoogspanningslijn. De woningeigenaren kunnen vanaf 1 januari gebruik maken van de zogeheten 'uitkoopregeling'. Dat houdt in dat zij hun woning aan de gemeente kunnen verkopen of op kosten van de gemeente kunnen laten verplaatsen. De gemeente krijgt de kosten op haar beurt weer vergoed van het ministerie van Economische Zaken.

 

Over de aankoop van vier woningen aan de Baanhoek is al overeenstemming bereikt, zo laat het college van b en w weten. De bewoners van de andere woningen maken nog geen gebruik van de regeling, maar er is ook nog tijd om over na te denken. Uiterlijk op 1 juli 2021 kunnen zij zich bij de gemeente melden.

De toekomst van de woningen vraagt om een integrale aanpak, schrijft de gemeente. Het college begint daarom later (2019-2021) met fase 2, dat is het herbestemmen (denk aan sloop of herinrichting) van de panden. Die fase volgt na de aankoop en het beheer (2017-2021). Dit kan er wel voor zorgen dat sommige woningen leeg komen te staan. 

 

Het tijdelijk beheer wordt daarom in handen gegeven van Ad Hoc Beheer, een bedrijf dat gespecialiseerd in het beheer van leegstaand vastgoed. In een brief aan de bewoners schrijft het college dat tijdelijke bewoning er voor moet zorgen dat de risico's op vandalisme, kraak en 'andere calamiteiten' beperkt worden. Dit moet ook de veiligheid in de wijk ten goede komen. Uiteindelijk wordt de bestemming (wonen) van de panden opgeheven. Die worden gesloopt of krijgen een andere functie.