• Archief BDU

'GenX-lozingen afbouwen en stoppen'

SLIEDRECHT De overheid wil dat Chemours, zo schrijft het Algemeen Dagblad, zo snel mogelijk stopt met de lozing van GenX in de Merwede.

De krant heeft stukken in handen waaruit zou blijken dat deze 'dubieuze' stof, die wordt gebruikt om teflon te kunnen fabriceren, op diverse plaatsen in Zuid-Holland is aangetroffen in het leidingwater. Er wordt in het artikel een brief van Rijkswaterstaat aan de provincie aangehaald waarin staat vermeld, zo licht het AD uit, dat de kwaliteit van het drinkwater in het geding is en dat er sprake is van indirecte lozing van industrieel afvalwater op rijkswater. ,,Met grote risico's voor de openbare drinkwatervoorziening." Ook Oasen spreekt volgens het Algemeen Dagblad van een wezenlijke dreiging. De krant tekent uit de mond van een woordvoerder van het drinkwaterbedrijf op dat Chemours vanuit het principe 'de vervuiler betaalt' de filtering van GenX uit het kraanwater voor zijn rekening zou moeten nemen. En niet Oasen. Volgens de overheidsinstelling kan het een stuk simpeler: als het chemieconcern de lozing afbouwt. Op korte termijn tot 2000 kilo, waar 6400 kilo (nu nog) is toegestaan. Aldus het Algemeen Dagblad, dat vertrouwelijke stukken in handen heeft waaruit volgens de krant blijkt dat de overheid zelfs een stap verder wil gaan, namelijk: volledig stoppen en dat zo snel mogelijk. Chemours is echter niet van plan toe te geven. Dat blijkt, zo is te lezen in het artikel, uit brieven van het advocatenkantoor van Chemours, die hooguit wil halveren en van mening is dat de provincie (die de vergunning verleent en toezicht houdt), niet bevoegd is strengere eisen te stellen.

'EXTRA ZUIVERINGSSTAPPEN' De zorgen zijn volgens het bedrijf prematuur. Ook Oasen probeert die weg te nemen. In een verklaring op haar website meldt zij dat de lozing op dit moment geen invloed heeft op de kwaliteit van het drinkwater. ,,We vinden nergens GenX boven de veilig geachte en zeer strenge norm. Vanuit het perspectief van volksgezondheid zit de stof dus niet in het kraanwater. We moeten ervoor zorgen dat dit ook zo blijft. Als de lozing van Chemours doorgaat zijn we genoodzaakt in de toekomst extra zuiveringstappen bij te bouwen. Dat kost miljoenen en we vinden dat die rekening niet op het bordje van onze klanten terecht moet komen. Daarom ondersteunen we de beweging van de overheid om de vergunning van Chemours af te bouwen."

PFOA Chemours is een afsplitsing van DuPont. Beide concerns raakten een jaar geleden in opspraak en liggen nog steeds onder vuur vanwege de uitstoot van PFOA, de voorganger van GenX, in de lucht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in september 2016 een bloedonderzoek uitgevoerd in Dordrecht en Sliedrecht in de vorm van een aselecte steekproef. In mei worden de uitkomsten verwacht. PFOA kwam in 2013 op een Europese lijst met zeer zorgwekkende stoffen te staan. Ook GenX, waar in Duitsland nader onderzoek naar wordt verricht, is, zo stellen enkele toxicologen die het afgelopen jaar door de media zijn opgevoerd, gevaarlijk voor de volksgezondheid. DuPont en Chemours liggen recht tegenover Baanhoek, aan de andere kant van de rivier. Vanwege de benedenwindse ligging van Sliedrecht ten opzichte van deze twee Dordtse bedrijven baren in het baggerdorp voornamelijk de luchtemissies zorgen. Wat in de rivier wordt geloosd, komt bij inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht, Lekkerkerk, Nieuw-Lekkerland, Ridderkerk en Zwijndrecht in het kraanwater terecht.