Geridderde apotheker: 'Het was totale verrassing'

Ria Scholten

SLIEDRECHT Ter gelegenheid van de viering van zijn dertigjarig jubileum ontving apotheker Paul van Bakel maandagmiddag een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Bram van Hemmen. Tot zijn grote verrassing werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De apotheker was in de veronderstelling dat hij op het gemeentehuis een overleg zou hebben over de WMO en de daaruit voortvloeiende problematiek. Huisarts Cees Bijl zou daar ook bij aanwezig zijn en gaf hem een lift. ,,De rode loper lag uit, maar er ging bij mij nog geen lichtje branden. Samen zijn we naar boven gegaan voor het overleg met de burgemeester", blikt Van Bakel terug. ,,Tot mijn verbazing trof ik daar mijn vrouw en de kinderen en heel veel familieleden, vrienden en bekenden aan. Naar aanleiding van een publicatie in het landelijk Pharmaceutisch Weekblad heb ik vandaag veel positieve reacties gekregen, ook van mensen die ik heel lang niet gezien of gesproken heb."

Paul van Bakel heeft de onderscheiding gekregen voor zijn belangrijke bijdrage aan de eerstelijns gezondheidszorg in Sliedrecht. Hij was medeoprichter van het Medisch Centrum Thorbecke. Ook was hij de initiatiefnemer voor de robotuitgifte van medicatie, die internationale navolging heeft gekregen. Daarnaast is hij uitvinder van Baxter, een doseersystematiek waarbij medicatie per dag verpakt wordt. Dit is nu standaard in Nederland. Sinds 1996 is de apotheker in verschillende functies actief voor de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). In KNMP-verband ontving hij twee innovatieprijzen. In 2002 voor de eerder genoemde robotisering in de apotheek en in 2011 voor gerealiseerde pharmaceutische patiëntenzorg. ,,Een derde innovatieprijs komt er aan", verklapt Van Bakel. Op 17 maart mag ik de prijs in ontvangst nemen voor informatie en communicatie in de paharmaceutische patiëntenzorg. Hierbij kun je denken aan video-instructie bij medicijngebruik en informatie over een bepaald ziektebeeld."

Foto-onderschrift:

Apotheker Paul van Bakel vierde op 1 maart zijn dertigjarig jubileum.