• Gerrie en een aantal van haar leerlingen.

    Romy den Otter

Gerrie is al veertig jaar juf

SLIEDRECHT Gerrie Eerland is al veertig jaar in dienst bij School Bleyburgh in Sliedrecht. Dit jubileum ging niet ongemerkt aan haar voorbij. Op dinsdag 7 mei werd zij door haar collega's en klas verrast.

Door Romy den Otter

Nietsvermoedend begon Gerrie afgelopen dinsdag aan een normale werkdag, totdat zij om negen uur overvallen werd door haar klas en collega's. Na deze grote verrassing mocht Gerrie naar huis om zich feestelijk aan te kleden en om even te verwerken wat haar zojuist was overkomen. Veel tijd om bij te komen was er niet, want na de koffie op school was er een afspraak bij de schoonheidsspecialist en een manicurebehandeling voor haar geregeld.

Tijdens de lunch met haar klas en collega's laat Gerrie trots haar nagels en make-up zien. 'Wat zie je er mooi uit!' Alle collega's zijn het er unaniem over eens. Twee jongens uit haar klas hebben toch hun twijfels bij de nieuwe look van de juf. ,,Morgen ben ik weer de normale juf Gerrie hoor!", spreekt ze hen lachend toe.

Gerrie begon met haar werk toen de Bleyburgh uit slechts vier klasjes bestond. ,,Het onderwijs van toen is niet meer te vergelijken met nu. Autisme was destijds nog een heel onbekende indicatie. Mensen wisten nog niet hoe ze met kinderen met autisme om moesten gaan en hoe ze hen moesten begeleiden."

Door de jaren heen is het onderwijs voor deze kinderen sterk verbeterd en kwam er steeds meer ruimte voor praktijkonderwijs. ,,Want in de praktijk leren de kinderen toch het meest. Dat vind ik ook het leukste: praktisch bezig zijn met de leerlingen", vertelt Gerrie. ,,Ik heb altijd geweten dat mijn hart bij dit werk ligt. Soms heb je veel geduld nodig en moet je jaren wachten tot je resultaat ziet, maar dat is juist de uitdaging: om het bijzondere in elk kind te zien en erachter te komen wat de leerling nodig heeft om verder te komen. Bij iedere vooruitgang zijn we al ontzettend blij. De opmerkingen van sommige leerlingen zorgen ook altijd voor een lach op mijn gezicht. Ze zijn altijd zo recht voor z'n raap. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk, het is elke dag weer een feestje."

Dinsdag ging het feestje voor Gerrie nog even door. Zij kreeg na de lunch bij Haarstudio Priscilla Rombout een nieuwe coupe. De kapsalon is op dinsdag eigenlijk gesloten, maar speciaal voor Gerrie's jubileum heeft de eigenaresse de zaak geopend. Bij haar terugkomst op school werd Gerrie opgewacht door alle leerlingen. In de aula werd door hen een speciaal cadeau overhandigd aan Gerrie. Het was een bijzonder kunstwerk, gemaakt door de leerlingen van de school. Er werd een lied voor de juf gezongen en de directeur van de school hield nog een korte toespraak. Daarna was er een PowerPointpresentatie te zien met foto's van de veertig jaar dat Gerrie op de Bleyburgh werkt. ''Voor mijn gevoel werk ik hier echt nog geen veertig jaar hoor, het voelt eerder als vijftien jaar!'', zegt Gerrie. De dag werd gezellig afgesloten met oud-collega's, oud-leerlingen en familie.