• Simon Fousert

Geschiedenis vanuit modern perspectief

SLIEDRECHT Website dagvantoen.nl pakt tijdens de Maand van de Geschiedenis groots uit door vijftig verhalen over historische gebeurtenissen te plaatsen. Geschreven vanuit het perspectief van deze tijd.

door Simon Fousert

Op Dag van Toen is normaal gesproken alleen terug te lezen wat er op de datum dat je de site bekijkt, zich in het verleden op diezelfde datum afspeelde. Dave Datema, als journalist werkzaam bij RTV Rijnmond, is de man achter de site. ,,Bij Radio Rijnmond was de Dag van Toen een dagelijkse rubriek, maar op een gegeven moment ging daar toch te veel tijd inzitten en is de rubriek gestopt", vertelt de Dordtenaar. Maar Datema wilde er wel mee verder met de site tot gevolg. Elke dag verschijnen er nieuwsberichten gerelateerd aan die datum. Zo refereert de site vandaag, 28 september, aan de dood van vijf mannen bij een ongeluk in de Amercentrale in Geertruidenberg (2003).

Omdat aanstaande zondag de Maand van de Geschiedenis van start gaat, brengt website Dag Van Toen gedurende de maand oktober vijftig verhalen over historische gebeurtenissen. Geschreven met de bril van 2017 op en het perspectief wat daarbij hoort. ,,Er zijn wel meer soortgelijke sites. Je probeert je daarom te onderscheiden", licht Dave Datema het project toe. De verhalen gaan over gebeurtenissen in een groot deel van de provincie Zuid-Holland, van Leiden tot Gorinchem en Hoek van Holland tot Dordrecht. Datema dook voor het project de afgelopen maanden in archieven van kranten en tijdschriften, pakte er boeken bij en overlegde met historische verenigingen. Collega-journalisten en historische bogen zich over de uiteindelijke producties. ,,Beide kijken zij toch weer op een andere manier naar de artikelen", aldus Datema. Bij elk verhaal is de vraag hoe het betreffende nieuws nu in de krant zou komen? ,,Wat zouden we nu schrijven? Over veel zaken wordt nu anders gekeken. Bij de moord op Willem van Oranje zouden we het nu hebben over Balthasar G.", zo noemt Datema als voorbeeld.

IKEA De vijftig onderwerpen zijn zeer uiteenlopend. In deze regio komen Hugo de Groot, de martelaren van Gorinchem langs, maar ook de opening van de eerste IKEA-vestiging in Nederland - in 1978 in Sliedrecht. ,,Omdat zo'n onderwerp nog niet heel lang geleden is, kunnen veel mensen zich het nog herinneren. Leuk om daar dan ook aandacht aan te besteden." Verder schrijft Datema over de watersnoodramp van 1953, die ook in deze regio gevolgen had en de Sint-Elisabethsvloed, een watersnoodramp in 1421, waar onder meer Sliedrecht mee te kampen had. De komende dagen rondt Datema de laatste van vijftig verhalen af. ,,Waar de interesse voor geschiedenis zo vandaan komt? Ik kan het eigenlijk niet echt verklaren. Op school zat geschiedenis niet eens in mijn vakkenpakket. De een kiest voor vissen als hobby en ik doe dit." Het project is te volgen via www.dagvantoen.nl. Suggesties voor nieuwe verhalen kunnen gestuurd worden naar redactie@dagvantoen.nl.