• De Plastic Guerrilla in actie

    Kelly Petrie

Geweldloos maar vastberaden

Plastic Guerrilla gaat aan de slag in Sliedrecht

SLIEDRECHT Pontificaal op de hoofdpagina van de website: 23 maart zijn wij in Sliedrecht! Bram van der Wal, een van de initiatiefnemers van de Plastic Guerrilla steekt alleen met zijn afvalprikker onder stoelen of banken, maar niet zijn mening over het immens grote en slechte effect van het zwerfafval op ons milieu. Deze laat hij duidelijk horen. ,,Het feit dat mensen van alles op straat gooien, is niet iets waar we onze ogen voor moeten of kunnen sluiten. Onze handen uit de mouwen steken en ons hard maken voor onze leefomgeving is waar we met onze leden voor staan. De naam Plastic Guerrilla'is een bewuste keuze. We zijn geweldloos maar vastberaden om de wereld wat schoner te maken."

door Kelly Petrie

De Plastic Guerrilla is een spontaan initiatief van een drietal mensen uit de Alblasserwaard: Gera van den Hof uit Noordeloos, Anne Marie Hoekstra uit Hardinxveld-Giessendam en Bram van der Wal uit Meerkerk. Zij willen het zwerfafval in hun regio te lijf gaan.

{VERVUILING] Een ruime tweeënhalf jaar geleden startten de drie musketiers gewapend met afvalgrijpers en -zakken op eigen houtje opruimacties van zwerfafval. ,,We konden niet langer alleen maar toekijken hoe de toekomstige wereld van onze kinderen verschrikkelijk vervuild werd. Wat wij doen is op wereldniveau een klein initiatief, maar we merken aan de mensen om ons heen dat ook zij op het punt staan om in actie te komen."

BEWUSTWORDING De leden zijn zich ervan bewust dat een wijzend vingertje niet helpt. ,,Door het afval wat je vindt, kun je zeker een inschatting maken van welke doelgroep de grootste puin komt, maar dat weten en roepen, ruimt de troep niet op. Daarvoor moet er meer bewustwording gecreëerd worden door middel van educatie. Daar zijn wij niet voor. Wij ruimen op. Zo simpel is het. Gelukkig heb je ook genoeg mensen die wel hun afval netjes in de daarvoor bedoelde bakken gooien. Of zoals ik ze noem, de stille opruimers. Mensen die ook geregeld, maar dan helemaal alleen op pad gaan om de buurt op te schonen. Ze zouden allemaal eens in het zonnetje gezet moeten worden. Deze mensen zijn kostbaar. We zijn inmiddels ruim 20 opruimacties verder en nu is ook Sliedrecht aan de beurt. We duiken steeds weer ergens op, want we zijn van plan om elke maand een raid te houden in een vervuild gebied in de regio", aldus Van der Wal.

MEEHELPEN Het is dus tijd voor actie, vind de Plastic Guerrilla. De Plastic Guerrilla hoopt zoveel mogelijk mensen te mobiliseren. De verzamelplaats is zaterdag 23 maart om 10.00 uur op de parking van de Korfbalvereniging Merwede/Multiplaat aan de Thorbeckelaan. Milieuactivist of niet: iedereen die wil helpen is van harte welkom. Wil je graag helpen, maar schikt het aanstaande zaterdag niet, geen stress. Neem voor de volgende opruimactie of meer informatie een kijkje op de website www.plasticguerrilla.nl.