• Martin Dekker

'Hachelijke situatie op locatie Lanser'

SLIEDRECHT Het CDA heeft dinsdag tijdens de raadsvergadering vragen gesteld over de locatie Lanser aan de Rivierdijk waar volgens de partij sprake is van ,,een hachelijke situatie". Hangjongeren zouden de te slopen panden binnen gaan en voor overlast en gevaar zorgen. ,,Waarom kunt u de eigenaar niet overtuigen alle panden direct te slopen?", vroeg raadslid Rens den Besten de wethouder.

Den Besten vertelde de raad dat jongeren eind september vanuit een slooppand een balk naar beneden hadden gegooid en daarmee een auto vernielden. Een toevallige passant werd rakelings gemist. Bewoners aan de Zoutstoep hebben al meerdere keren de politie in moeten schakelen. ,,Welke actie gaat u ondernemen om de veiligheid in de buurt te garanderen?", vroeg Den Besten. ,,En ondanks het feit dat de jeugd daar illegaal naar binnen gaat maken wij ons ook zorgen om hun veiligheid in de panden."

Wethouder Hans Tanis antwoordde dat er gesprekken plaatsvinden met projectontwikkelaar Van Erk. ,,Afgesproken is dat er een hekwerk aan de achterkant van de locatie wordt geplaatst en dat er struiken worden weggehaald. Dat vergroot de zichtbaarheid en daarmee de controle op de locatie", zei Tanis. Den Besten sprak zijn vrees uit dat een hekwerk de jongeren niet tegenhoudt. ,,Waarom worden de panden nog niet gesloopt." ,,We wachten op een reactie uit Brussel", legde Tanis uit. De Europese

Commissie onderzoekt momenteel of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun bij de herontwikkeling van het gebied aan de Rivierdijk. ,,Ik verwacht begin november een reactie", aldus Tanis, die daarbij aangaf dat ,,de berichten positief zijn". ,,Ik verwacht geen problemen".

Tot die tijd zet Van Erk nog geen handtekening onder de overeenkomst en zal er niet gesloopt worden. Ook de oude apotheek, die in eigendom van de gemeente is, blijft voorlopig staan. Tanis: ,,De apotheek dragen we over. Alles wordt in één keer gesloopt."

Of de sloop direct na het groene licht uit Brussel kan beginnen is nog onzeker. Officieel mogen er op de dijk immers geen werkzaamheden plaatsvinden van oktober tot april. ,,Maar wij gaan met het Waterschap praten over een ontheffing en zullen er alles aan doen om niet te hoeven wachten tot april", verzekerde Tanis de raad.